Na zes weken Trump zijn zorgen over NAVO groot bij Nederlanders

Blijft Amerika lid van de NAVO of moeten Europese landen zichzelf gaan verdedigen? De zorgen over de slagkracht en de toekomst van de NAVO zijn groot, blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel. En dus kijken veel mensen naar Europa: de steun voor een gemeenschappelijke Europese defensie stijgt snel.
Zes weken na het aantreden van Donald Trump in het Witte Huis zijn veel mensen uiterst negatief over zijn beslissingen. Dat geldt voor 86 procent – vier weken geleden was dat nog 73 procent. Een grote meerderheid vindt dat Amerika Oekraïne de afgelopen weken ‘verraden’ heeft als bondgenoot.
Het vertrouwen van mensen in de slagkracht van de NAVO is in een paar weken tijd bijna gehalveerd. Had in januari nog 60 procent vertrouwen, nu is dat geslonken tot 35 procent.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Trump vindt dat de andere NAVO-lidstaten meer moeten meebetalen, en daarvan vinden mensen nog wel dat hij gelijk heeft", legt Gijs Rademaker, opiniepeiler bij RTL Nieuws uit. "Maar hij is volgens velen ook onberekenbaar, én hij lijkt de afgelopen weken meer op de lijn van Rusland en Poetin te zitten - de traditionele vijand van de NAVO - dan op de lijn van het Westen."
"Dat geeft het vertrouwen in de NAVO een enorme deuk. Ik zie ook dat ruim de helft van de mensen er serieus rekening mee houdt dat Trump de komende maanden uit de NAVO stapt."
Ook onder PVV-stemmers
Het zorgt er mede voor dat er veel steun is voor ieder plan om de Europese defensie te versterken. Voor het initiatief van Europa om 800 miljard extra te investeren in defensie is ruime steun: zeven op de tien mensen zijn vóór.
"Zelfs onder PVV-stemmers, die vaak kritisch staan tegenover Europa en zulke investeringen, is er draagvlak. Een paar maanden geleden zouden we dergelijke cijfers echt niet hebben gezien", zegt Rademaker. "Steeds meer mensen vinden: we kunnen voor onze veiligheid de komende jaren alleen nog naar Europa kijken."

Europese landen doen de afgelopen weken veel moeite om eenheid en daadkracht uit te stralen op het gebied van defensie: de ene Europese top volgt de andere op.
Rademaker ziet daar in zijn onderzoek wel een effect van. "Misschien is de wens, de vader van de gedachte, maar een grote meerderheid denkt dat het de Europese landen de komende jaren wel gaat lukken om veel sterker worden op defensiegebied. Slechts 18 procent denkt dat dit Europa niet gaat lukken, de rest is positief."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
En de 3,5 miljard euro aan steun die Schoof aan Zelensky beloofde? Die belofte kwam onverwachts en leidde tot ergernis bij de PVV-ministers in het kabinet, maar in het onderzoek is van ergernis weinig te merken: een meerderheid van 66 procent is voor onverminderde financiële steun aan Oekraïne. Ook de meeste coalitie-kiezers zijn vóór.
Kiezers Wilders verdeeld
"Onderaan de coalitie bungelt de PVV. Natuurlijk zit daar weerstand, maar wat mij opvalt is niet hoeveel mensen tegen zijn, maar hoeveel van Wilders stemmers ook vóór zijn", zegt Rademaker.
"Wilders electoraat is verdeeld. Zelf was hij jarenlang lovend over Trump, relatief mild over Rusland en kritisch op Oekraïne. Maar bijna de helft van zijn kiezers is vóór miljardensteun aan dat land en juist zeer kritisch op Rusland en Trump. Dat maakt het voor Wilders op dit moment moeilijk manoeuvreren."
NAVO-baas Rutte waarschuwt al langer dat de defensie-uitgaven van de NAVO-landen omhoog moeten:
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 6 t/m 9 maart onder ruim 24.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 54.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!