In zesde verdieping

Ingestorte Wilhelminatoren leed al zeker drie jaar aan betonrot

Door Jildou van Opzeeland en Tristan Braakman··Aangepast:
© ANPIngestorte Wilhelminatoren leed al zeker drie jaar aan betonrot
RTL

In de Wilhelminatoren, die van zaterdag op zondag in het Limburgse Valkenburg instortte, is drie jaar geleden betonrot vastgesteld. Dat laat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan RTL Nieuws weten.

Waar eergisteren nog een toren stond, ligt nu een grote hoop puin. De Wilhelminatoren, die het aangezicht van Valkenburg voor een groot deel bepaalde, is ingestort. Er is niemand gewond geraakt.

De woordvoerder van de brandweer liet weten dat ze rond half 7 gisterochtend verschillende meldingen kregen van bewoners die de toren niet meer zagen. 

Scheuren en vlekken

Het betonrot is in 2022 in de zesde verdieping van de toren vastgesteld tijdens een subsidieaanvraag voor onderhoud, zegt Arno Schut, van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tegen RTL Nieuws. Of dat daadwerkelijk de oorzaak is van de instorting, 'is speculeren'. Daar moet nog onderzoek naar worden gedaan. "Maar dat was wel het voornaamste gebrek", zegt Schut. Hij vervolgt: "Als een bovenste verdiepingsvloer breekt, en in stukken naar beneden valt, dan zou dat een soort vervolginstorting kunnen veroorzaken."

Burgemeester Daan Prevoo bevestigt dat de vloer op de zesde verdieping aan vervanging toe was. "Het is aannemelijk dat er een causaal verband is", zegt Prevoo, "maar we moeten feitelijk onderzoek doen voordat we het gaan aanwijzen als oorzaak."

Een buurtbewoner reageert verbaasd over de plotselinge instorting:

Betonrot zorgt ervoor dat beton zwakker wordt. Kenmerken van betonrot zijn scheuren in het betonoppervlak, roestkleurige vlekvorming. Beton kan zelf eigenlijk niet roesten, maar het staal dat erin verwerkt is wel. 

Herstelwerkzaamheden

Volgens Schut waren de voorbereidende werkzaamheden al van start gegaan. Er zou een constructiebureau in de arm zijn genomen en in oktober is een vergunningsaanvraag gedaan om de toren te herstellen. "Volgens mij stond iedereen op het punt om te beginnen aan de herstelwerkzaamheden. Het leek waarschijnlijk niet zo ernstig als nu is gebleken."

Volgens burgemeester Prevoo is het Rijk verantwoordelijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de instorting. "De gemeente is toezichthouder." Volgens Prevoo nemen mensen het vaker niet zo nauw met Rijksmonumentaal vastgoed. "Dan spreken wij eigenaren aan: 'U dient het wel te onderhouden en in goede staat te houden'." Dat is hier volgens de burgemeester in het verleden ook gebeurd.

De Wilhelminatoren in Valkenburg voor de ineenstorting. © Jean-Pierre Geusens
De Wilhelminatoren in Valkenburg voor de ineenstorting.

De burgemeester benadrukt dat 'dit nooit had mogen gebeuren.' "We hebben geluk gehad. Als dit vier of vijf uur later had plaatsgevonden, waren er dodelijke slachtoffers gevallen."

De eigenaar van de Wilhelminatoren was vanmiddag nog niet bereikbaar voor RTL Nieuws.

In onderstaande video reageerde de burgemeester van Valkenburg gisteren op de instorting:

Lees meer over
Valkenburg (Valkenburg aan de Geul)