Overal is het droog, en dat wordt niet beter: 'Komt voorlopig geen regen aan'

Droger kan bijna niet. In maart viel er amper een spat regen, en veel water komt er ook niet aan. Het zorgt voor heerlijk terrasweer, maar ook voor meer natuurbranden. Ook is het slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. "Het gaat voorlopig niet regenen."
We hebben te maken met een hogedrukgebied. En omdat de droge lucht blijft hangen, blijft het voorlopig droog, legt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar uit. Het hogedrukgebied voert warme lucht uit Zuid-Europa en Noord-Afrika onze kant op.
114 natuurbranden in maart
In Noord-Afrika worden er uitzonderlijk hoge temperaturen gemeten. De temperaturen schommelen daar tussen de 30 en 35 graden. Deze hitte droeg bij aan de warme luchtstromingen richting Europa.
In een wereld die door klimaatverandering flink is opgewarmd, zien we steeds vaker hoge temperaturen en langere periodes van droogte, zegt Erasmus. Ook dit jaar is tot nu toe gortdroog. Mede dankzij de droogte zijn in 2025 al 149 natuurbranden gemeld, waarvan alleen al in maart 114. Heel 2024 waren dat er 224, is te lezen op de site van Buienradar.
Ook april doet volgens de meteoroloog al aardig mee wat betreft de droogte. "In twee dagen tijd werden maar liefst 26 natuurbranden gemeld. Bijvoorbeeld de grote natuurbrand in Drunen, op de Brunssummerheide en in de duinen van Heemskerk", zegt Erasmus.
De laatste grote natuurbrand was gisteren op de Ginkelse heide bij Ede. Dat beeld zie je hier:
Volgens de meteoroloog kan een natuurbrand alleen ontstaan bij een combinatie van drie factoren: brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron. Ook wel de branddriehoek genoemd. "De brandstof is op dit moment het droge gras en de heide. We hebben twee hele natte jaren gehad, wat ervoor heeft gezorgd dat al dat groen goed kon groeien. Dat is allemaal verdord en potentieel een gevaar voor nu", legt ze uit.
Sigaret als ontstekingsbron
De branden worden aangewakkerd door de wind. "De ontstekingsbron kan iets groots zoals een blikseminslag zijn, maar meestal zijn we zelf direct of indirect de veroorzaker. Een vuurtje stoken of een sigarettenpeuk zijn de meest voor de hand liggende menselijke oorzaken, maar ook een stukje (vergroot)glas in de zon, vonken van een machine of en hete uitlaatpijp in hoog, droog gras kan een veroorzaker van brand zijn", legt ze uit.
Voorlopig ziet Erasmus geen echte regenbui verschijnen. "Heel misschien, volgend weekend, maar dat kan zo weer anders zijn."
Naast de natuurbranden heeft Erasmus ook voor hooikoortspatiënten slecht nieuws. "Op een schaal van tien scoort de hooikoortskalender nu een acht. Veel bomen staan in bloei en met droog weer blijven de pollen in de lucht hangen. Als er regen zou vallen, zouden die pollen nog naar beneden kunnen vallen. Ook staat er weinig wind, waardoor al die pollen nergens naartoe gaan," legt de meteoroloog uit.
Zomerjas weer de kast in
De hoge temperaturen van vandaag en morgen betekenen niet dat we al onze winterjas op kunnen bergen. "Vandaag zitten we nog op 21 graden, maar dat is zondag alweer 11. Met in de nacht zelfs lichte vorst. De temperaturen lopen na zondag heel langzaam weer ietsjes op naar woensdag 14 graden."