Te weinig wc's

Plassen op Koningsdag ieder jaar ramp voor veel vrouwen: keren extra vroeg huiswaarts

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPlassen op Koningsdag ieder jaar ramp voor veel vrouwen: keren extra vroeg huiswaarts
RTL

Plassen op Koningsdag: voor mannen lijkt het geen probleem, maar voor vrouwen is het vaak een uitdaging. Ga je naar huis? Kies je voor wildplassen? Of ga je lang in de rij staan? Het zal je niet verbazen: veel vrouwen vinden dat er te weinig wc’s beschikbaar zijn tijdens Koningsdag.

Volgens onderzoeksbureau Factsnapp gaat het om 70 procent van de vrouwen. Zij deden het onderzoek in opdracht van Hema. Het bureau stuurde een enquête uit onder 1000 mensen. 27 procent van hen zegt zich tijdens Koningsdag weleens schuldig te hebben gemaakt aan wildplassen. Ook zegt bijna de helft weleens langer dan een half uur te hebben gewacht om naar de wc te kunnen.

4 miljoen liter in Amsterdam

Factsnapp zegt representatief onderzoek te doen. Er is in het onderzoek niet gevraagd of mensen Koningsdag vieren en het is onduidelijk in hoeverre de uitkomsten gelden voor heel Nederland. 

Plaskruizen in Amsterdam, voor Koningsdag 2023.© ANP
Plaskruizen in Amsterdam, voor Koningsdag 2023.

Maar dat er problemen zijn met wc-bezoek tijdens Koningsdag, mag geen verrassing heten. Het Parool schreef vorig jaar dat er tijdens de feestdag in Amsterdam 4 miljoen liter plas neerdaalt in de hoofdstad. En dat komt lang niet altijd in wc's terecht.

140 euro

Grachten, stegen, geveltuinen en zelfs brievenbussen zijn de pineut. En dan heb je het geregeld nog over de mannelijke bezoekers, die met minder moeite dan vrouwen een toilet kunnen bezoeken. Vele plaskruizen worden in de grote steden geplaatst, en uiteraard de grote varianten voor de grotere boodschap.

Uit de resultaten van de enquête blijkt ook dat 44 procent van de vrouwen eerder naar huis gaat omdat er te weinig plasmogelijkheden zijn. Dat is dus als je niet wilt wildplassen. Een boete voor dat vergrijp is 140 euro, maar dat wil niet zeggen dat mensen zich er niet schuldig aan maken.

Thuis plassen

Voor veel omwonenden zijn al die wildplassers een jaarlijks terugkerende ergernis. Zo zie je wel in dit verhaal uit 2019, en een Amsterdamse journalist hing eens een camera op, en zag de 'plasteller' snel oplopen.

Zou onderstaand vrouwenurinoir een oplossing zijn? Dit vinden enkele vrouwen ervan:

Zitten vrouwen hierop te wachten?

De oplossingen zijn niet snel voorhanden. Naar huis dus, wat veel vrouwen doen. Maar dat is wel erg ongezellig. Wildplassen kan, maar is onhygiënisch, strafbaar en ook niet sympathiek voor omwonenden. 

Hema, de opdrachtgever van het onderzoek, komt met een initiatief om feestvierders bij mensen thuis te laten plassen. Maar of veel mensen daarvoor openstaan, dat is nog onduidelijk.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
KoningsdagNederland