Steeds meer studenten melden oplichting bij zoektocht naar kamer

Het aantal studenten dat op zoek is naar een kamer en daarbij wordt opgelicht, is vorig jaar 'explosief' toegenomen. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Zo kwamen er in 2024 meerdere meldingen binnen van studenten die duizenden euro's borg moesten betalen voor een kamer die niet bleek te bestaan.
Dat soort meldingen komen binnen bij de 'Housing Hotline' van de LSVb, een platform waar studenten vragen kunnen stellen over huisvesting of klachten kunnen indienen.
Vorig jaar ging 9,3 procent van de meldingen die binnenkwamen over oplichting. In 2022 was dat nog 1,4 procent, staat in een rapportage van de organisatie.
Voorbeelden van oplichtingspraktijken zijn nepadvertenties voor studentenkamers en het moeten betalen van honderden euro's om een kamer te mogen bezichtigen. Vooral buitenlandse studenten zouden de dupe zijn.
Amper geholpen
En daarmee is er volgens LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache 'haast sprake van georganiseerde misdaad'. Studenten die slachtoffer zijn van de oplichtingen en aangifte doen, worden echter amper geholpen, aldus Karbache.