Gestolen goud

Eerste verdachten kunstroof Drents Museum voor de rechter: wat is er met de helm gebeurd?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / PolitieEerste verdachten kunstroof Drents Museum voor de rechter: wat is er met de helm gebeurd?
RTL

Een explosie, gemaskerde mannen en vuur: in de nacht van vrijdag 24 januari op zaterdag 25 januari werd het Drents Museum in Assen opgeschrikt door een beroving. De dieven vertrokken met een gouden masker en drie gouden armbanden. Dit is wat we nu weten over de kunstroof in Assen.

Het doelwit was tentoonstelling Dacia, bestaande uit meer dan zeshonderd gouden en zilveren voorwerpen van de Daciërs, een volk dat vele eeuwen terug leefde in wat nu Roemenië is. Eind januari zou de tentoonstelling stoppen, maar voor die tijd werden de kunststukken al gestolen.

Die zijn vooralsnog niet teruggevonden. Gevreesd wordt dat ze zijn omgesmolten. In ongeveer drie maanden tijd heeft de politie zes verdachten aangehouden, meerdere doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden, en herkenbare beelden van de verdachten gedeeld.

Verdacht voertuig

De eerste melding van een explosie bij het Drents Museum kwam op zaterdag 25 januari rond 03.45 uur binnen bij de politie. Ongeveer een half uur later werd in Rolde, ook in Drenthe, een uitgebrande auto gevonden. Er was niemand in de buurt van de auto te vinden en de politie hield er al gauw rekening mee dat er een link was met de plofkraak. Later bleek dat de auto enkele dagen eerder al was gestolen in Alkmaar.

Kunstroof Assen kan Nederland mogelijk miljoenen kosten
Lees ook

Kunstroof Assen kan Nederland mogelijk miljoenen kosten

Later die dag sprak museumdirecteur Harry Tupan tijdens een persconferentie van een 'ongelooflijk zwarte dag'. Hij zei ook dat de beveiliging in het museum op orde was geweest, al stond er geen beveiliger in de zaal met de pronkstukken. De Roemeense premier sprak later schande van de in zijn ogen tekort geschoten beveiliging.

Camerabeelden

's Avonds deelde de politie camerabeelden van de kunstroof. Op die beelden is te zien hoe drie mensen een buitendeur forceren, gevolgd door een explosie. De verdachten kwamen volgens de politie hierna het gebouw binnen. Het museum bleef vervolgens bijna een week gesloten.

Naar aanleiding van de beelden en de oproep voor getuigen kwamen ruim vijftig tips bij de politie binnen. Op dinsdag, een paar dagen na de roof, maakte de politie bekend er sterk rekening mee te houden dat de verdachten uit Noord-Holland kwamen.

Beloning

Een dag later besloot de Nederlandse ondernemer Alex van Breemen, die al dertig jaar in Roemenië woont, een beloning van 100.000 euro uit te loven voor de gouden tip voor het opsporen van de gestolen kunststukken. Hij wilde naar eigen zeggen 'iets terugdoen' voor Roemenië. Later werd het bedrag verhoogd naar 250.000 euro.

Diezelfde dag deelde de politie nieuwe beelden van een van de verdachten, te zien in een bouwmarkt. Hij bleek enkele dagen voor de roof in een Praxis-filiaal in Assen te zijn geweest.

Verdachten opgepakt

Die avond, op woensdag 29 januari, werden drie verdachten opgepakt in Heerhugowaard: twee mannen van 26 en 34 jaar, wier identiteit bekend is gemaakt door de politie, en een vrouw van 40 jaar. De vrouw kwam ruim een maand later, op 10 maart, weer vrij, al blijft ze verdachte.

Op donderdag 20 februari, bijna een maand later dus, hield de politie een vierde verdachte aan. Het gaat om een 26-jarige man, ook uit Heerhugowaard. Daar werden op verschillende plekken, waaronder bij een huis en garagebox, doorzoekingen gedaan.

Weer een paar weken later, op dinsdag 15 april, werd een vijfde verdachte (36) opgepakt in een woning in Alkmaar. Op 23 april volgt de aanhouding van de voorlopig laatste twee verdachten: twee mannen van 18 en 20 jaar uit Heerhugowaard. De 20-jarige is de man van wie beelden uit de bouwmarkt in Assen werden gedeeld.

Vrijdag dient de eerste pro-formazitting in de zaak rond de kunstroof. De eerste drie verdachten moeten dan voor de rechter komen. Bij zo'n zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk besproken. Wel is het de eerste keer dat het OM concreet vertelt waar de verdachten voor terechtstaan.

RTL Nieuws was bij het Drents Museum toen dat weer openging na de roof. Wat bezoekers toen te zeggen hadden, zie je in deze video:

Een van de bezoekers wilde met eigen ogen zien of de kunststukken echt verdwenen waren.
Lees meer over
Openbaar MinisterieKunstroofKunst & CultuurKunstroof Drents MuseumAssen

Laatste video's van RTL Nieuws

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?
Snap jouw pensioen

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?