Zwaardvis voor eerst in 40 jaar aangespoeld in Nederland: 'Superzeldzaam'

Een 'superzeldzame' vondst op het wad bij de Eemshaven: gisteren werd er een zwaardvis gevonden. Die soort is een van de snelste vissen in de zee, en wordt daarom zelden opgemerkt in de Noordzee. Het dode dier is inmiddels op Texel voor onderzoek.
"Dit is superzeldzaam", zegt bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging enthousiast. "De laatste keer dat een zwaardvis werd gevonden bij de Nederlandse kust was in 1986. En van daarvoor zijn er maar twee meldingen. Het gebeurt echt bijna nooit dat deze vissoort bij de Nederlandse kust aanspoelt."
Vragen
De bioloog is vanwege het unicum verheugd. De vondst roept allemaal vragen op: zwemmen er meer zwaardvissen voor de Nederlandse kust, of was dit een verdwaalde eenling? Van der Heij: "De zwaardvis jaagt normaal gesproken in een groepje. Het kan zijn dat er meer vriendjes en vriendinnetjes rondzwemmen. Bijvoorbeeld omdat het zeewater warmer wordt en de soort noordelijker leefgebied verkent. Maar een andere optie is dat-ie verdwaald en verhongerd is."
Nadat het dier vanochtend van het wad is gehaald, is het naar Texel gebracht. Daar wordt de zwaardvis onderzocht. Zo kan de doodsoorzaak van het dier achterhaald worden, wordt mogelijk de leeftijd van het dier bekend en wordt duidelijk wat het heeft gegeten. "Daardoor weten we of het dier de Noordzee heeft gebruikt om eten te vinden", zegt Van der Heij.
'Vrijwel onzichtbaar'
Hij noemt de zwaardvissen 'razendsnel'. "Onderwater kunnen ze een snelheid tussen de 30 en 50 kilometer per uur bereiken. Dat is uitzonderlijk, en daarom zijn deze vissen vrijwel onzichtbaar."