Scheveningen geschrokken door rellen: 'Nog nooit zo heftig meegemaakt'

"In de dertig jaar dat ik leef en hier woon, heb ik het nog nooit zo heftig meegemaakt." Dat zegt fotograaf Nicky Pronk over de rellen in Scheveningen gisteravond. Het liep volledig uit de hand in de kustplaats, na oproepen op sociale media. Jongeren, sommigen niet ouder dan 14 jaar, gooiden met stenen, glas, en eigenlijk met 'alles wat los en vast zat' naar de politie en naar journalisten.
Honderden jongeren gingen gisteravond met elkaar op de vuist en keerden zich uiteindelijk ook tegen de politie. De Mobiele Eenheid (ME) moest er uiteindelijk aan te pas komen, maar ook zij werden bekogeld.
Fotograaf Nicky Pronk van lokale zender Regio15 en verslaggever Owen O'Brien van Omroep West waren gisteren bij de rellen aanwezig. Beiden hebben het geweld van gisteren nog nooit eerder gezien of meegemaakt, vertellen ze aan RTL Nieuws.
Bakstenen
"Het waren gewoon kinderen, van veertien à vijftien jaar, die met bakstenen naar de politie en journalisten gooiden", zegt O'Brien. "Ik doe dit werk al een aantal jaar, maar ik heb nog nooit gezien dat kinderen hiertoe in staat zijn."
Hij moest meermaals dekking zoeken, omdat ook hij met van alles werd bekogeld. "Het was gewoon gevaarlijk. Ik zag op een gegeven moment een jongen die niet ouder dan 16 jaar was, die gewoon klaar stond met een stok om aan te vallen."
De ondernemers uit de buurt maakten vanochtend de schade op na de rellen, bekijk de beelden hier:
"Je moest uitkijken voor jezelf", vertelt fotograaf Pronk. "Het was eigenlijk te gevaarlijk voor mij om alleen rond te lopen. Alles wat los en vast zat werd gegooid, van stenen tot prullenbakken en fietsen." Het duurde volgens hem ook even tot de ME arriveerde. Tot die tijd werden ook agenten zonder beschermende uitrusting bekogeld.
'Dramatisch'
Martin Wörsdörfer van de Vereniging Strandtenthouders Scheveningen noemt het 'dramatisch wat er is gebeurd'. "Ik ben me helemaal wild geschrokken. Mensen op terrassen zijn weggevlucht. Sommigen hebben uit angst niet meer betaald."
Wat hem betreft is het slordig dat de gemeente niet doorhad dat er rellen zouden komen. "Het was de eerste warme dag. Hebben ze de aanloop niet gezien? Is de sfeer op het strand veranderd? Blijkbaar niet." De gemeente was nog niet direct bereikbaar voor een reactie.
Oproepen op sociale media
Volgens de politie hadden verschillende rivaliserende groepen jongeren online dreigementen naar elkaar geuit. Ze zouden vervolgens hebben afgesproken naar Scheveningen te komen om daar de confrontatie met elkaar aan te gaan.
"Snapchat is daar bij uitstek een goed middel voor", zegt techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. Berichten kunnen makkelijk worden doorgestuurd in de app en mensen - met name jongeren - wanen zich anoniem op de app. "Ze denken dat ze die oproepen er veilig op kunnen zetten, omdat berichten gauw weer verdwijnen."
Ook op TikTok hebben jongeren filmpjes gedeeld waarop te zien is dat ze zelf meerennen met de relschoppers:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.