'Deze dame moet nog 1 blikje afrekenen': hier komt je foto aan de muur bij diefstal

Steel je bij de Plus in Almere, de Intratuin in Duiven of de Slijterij Groningen, dan komt je foto aan de muur. "Deze dames mogen nog 23 blikken afrekenen", staat bij de foto in de Plus. De winkels krijgen begripvolle reacties, maar wat ze doen, mag niet. "Het is begrijpelijk, maar onwenselijk."
Eigenaar Mareen Bergman-Crameri van Slijterij Groningen is er helemaal klaar mee. Ze deed al meerdere keren aangifte van winkeldiefstal, maar er werd volgens haar nooit iets mee gedaan. Afgelopen maand werden er nog enkele heel dure whisky's gestolen.
"We hebben duizenden euro's aan schade ieder jaar. Het raakt me direct in mijn eigen portemonnee", vertelt ze. Haar eigen oplossing: de wall of shame. Ze plakte winkeldieven op het raam, en achter de kassa.
'Man vroeg of zijn foto weg mocht'
Op de foto's staan mensen die medewerkers zelf in de kraag hebben gevat. "Die komen er dus niet meer in", zegt Bergman-Crameri. De foto's achter de kassa zijn bedoeld als steuntje in de rug voor medewerkers. "Zodat iedereen weet wie ze moeten weren."
Hieronder zie je de foto's die in Groningen zijn opgehangen. In de winkel zijn de gezichten niet vervaagd, voor deze publicatie hebben we dat wel gedaan:

Ze vertelt dat er ooit een man binnenkwam die wilde dat zijn foto werd weggehaald. "Het grappige was dat hij toen geen baard meer had, maar op de foto wel. Toen heb ik zijn foto zonder baard er gewoon naast gehangen."
'Terecht dat ze in beeld komen'
Bij de Plus in Almere hangen de foto's bij de blikjes frisdrank van het merk Lavish. Er zijn drie foto's opgehangen, de gezichten van de mogelijke winkeldieven zijn vervaagd. 'Deze dames mogen nog 23 blikken afrekenen', 'Deze meneer mag nog 5 blikjes Lavish afrekenen' en 'Deze dame mag nog 1 blikje afrekenen', staat erop.
De blikjes zijn niet goedkoop, 3,75 en 4,50 euro kosten ze per stuk. Roofgoed? Blijkbaar wel. De reacties op de actie van de winkeliers op sociale media zijn in ieder geval begripvol: "Terecht dat ze met hun smoel in beeld komen", schrijft iemand. "Echt mooi om die dieven zo te shamen", zegt een ander. En sommigen vinden dat het niet ver genoeg gaat: "Jammer dat ze geblurred zijn. Mijn manager van de Appie destijds plakte die smoelen gewoon op."
Onomkeerbare reputatieschade
Begrip dus, maar het mag niet. Dat weet Bergman-Crameri van Slijterij Groningen ook. "Maar stelen mag ook niet", zegt ze. Daarin heeft ze gelijk, maar Steven Derks van Privacy First heeft er wel bedenkingen bij. Ook al snapt hij dat de winkeliers het doen. "Er wordt van je winst gesnoept. Dat is heel vervelend. Het is begrijpelijk, maar onwenselijk."
Winkels hebben soms al slimme manieren om je in de gaten te houden, zo zie je in onderstaande video:
"Zonder veroordeling iemand aan de schandpaal nagelen, is zorgwekkend. Is het bijvoorbeeld wel helemaal zeker dat diegene iets gestolen heeft? Mensen hebben privacyrechten, dit is een inbreuk op je persoonlijke levenssfeer en levert reputatieschade op."
'Politie loopt er gewoon langs'
Dat laatste is volgens Derks onomkeerbaar, mocht uiteindelijk iemand toch niets hebben gestolen. "Er komt dan vaak geen rectificatie, en als die al komt, is het leed al geschied."
Bergman-Crameri is ervan op de hoogte dat het niet mag, maar er wordt ook niets aan gedaan. Naar eigen zeggen hangen de foto's er al jaren, ook in vorige panden waar ze werkte, en de wijkagent komt vaak genoeg. "De politie loopt er gewoon langs hoor."
Meerdere aangiftes gedaan
Aangifte deed ze geregeld in het verleden, maar tegenwoordig niet meer. "Het kost veel tijd, en we kregen steeds te horen dat er niet genoeg mankracht was. Alles werd geseponeerd."
De vraag is: helpt dit om ervoor te zorgen dat er minder wordt gestolen? Bergman-Crameri weet het niet. "Er zitten altijd mensen tussen die het niet interesseert. Maar hopelijk heeft het een afschrikwekkend effect."
Voor de dure whisky's heeft ze wel een andere oplossing bedacht. "De gestolen flessen waren echt collectoritems. Daar staan nu dozen voor, met een afbeelding van de fles erop."
Politie: hou je aan de privacyregels
"We begrijpen dat winkeliers soms moedeloos kunnen worden door de situatie", laat de politie weten. "Toch is het van belang dat je je aan de privacyregels houdt. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van deze regels, en het is belangrijk om deze te respecteren."
Wat hier gebeurt, is in strijd met de privacywetgeving, zegt de politie. Als alternatief kunnen winkeliers bijvoorbeeld samenwerken door middel van een collectief winkelverbod, waarbij ze informatie delen met andere winkels. "Ook kunnen ze camerabeelden uitwisselen via het CCV, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid."