'Gevaarlijke ontwikkelingen'

Dumpen drugsafval gaat 'steeds gewetenlozer', op akkers uitgereden als mest

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDumpen drugsafval gaat 'steeds gewetenlozer', op akkers uitgereden als mest
RTL

Drugscriminelen worden steeds slimmer en gewetenlozer, concludeert de politie. Vooral bij het dumpen van hun drugsafval. "Of mensen daar ziek van worden of het milieu er helemaal kapot van gaat, dat interesseert ze niks."

In het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2024, zeg maar de drugsjaarcijfers, beschrijft de politie drie 'gevaarlijke' ontwikkelingen.

Allereerst ziet de politie het aantal 'drugslabs' groeien. In 2024 ontdekte de politie 167 plekken waar synthetische drugs, heroïne of cocaïne werden geproduceerd. Dat is een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van het vorige record uit 2023 (151).

Vaker drugslab in woning

Meer dan de helft van die labs (58 procent) werd vorig jaar gevonden in woonwijken, meestal in een appartement of een andere type woning. In 2023 was dat nog 47 procent. Hoe gevaarlijk dat kan zijn voor omwonenden heeft de explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam wel laten zien.

"Het is echt heel gevaarlijk wat in zo'n drugslab gebeurt", zegt Willem Woelders van de politie. "Met de spullen die ze daar hebben, is de kans op brand en explosies groot. En dat dan in woonwijken waar mensen gewoon wonen en leven."

Ignacio stond jaar geleden in brand na explosie Rotterdam: 'Rook mijn eigen vlees'
Lees ook

Ignacio stond jaar geleden in brand na explosie Rotterdam: 'Rook mijn eigen vlees'

Ook zijn er meer dumpingen van drugsafval gevonden. In 2024 werden 217 dumpingen ontdekt, in 2023 waren het er nog 191. Dit is een stijging van 14 procent en het hoogste aantal dumpingen sinds 2018.

Dan moet je denken aan jerrycans of grotere vaten die werden gedumpt in de natuur of op verlaten wegen. De politie vermoedt dat daarnaast steeds meer afval in of op de bodem wordt geloosd.

Een opruimactie in Spaarnwoude na vondst van drugsafval in 2024.© ANP
Een opruimactie in Spaarnwoude na vondst van drugsafval in 2024.

Criminelen worden steeds slimmer en gewetenlozer om van hun drugsafval af te komen, merkt Willem Woelders. "In Baarle-Nassau bijvoorbeeld is op drie akkers drugsafval uitgereden vermengd met mest. In Amsterdam ontdekten afvalverwerkers drugsafval in de publieke ondergrondse afvalcontainers."

Over de snelweg

Ook weet hij dat criminelen op de snelweg drugsafval hebben achtergelaten. "Men rijdt met een auto, zet het kraantje open en dat spul loopt zo over de snelweg."

Voor hen is het een kwestie van zo snel mogelijk wegwerken, legt Woelders uit. "Zo is de kans op ontdekking zo klein mogelijk. Of mensen daar ziek van worden of het milieu er helemaal kapot van gaat, dat interesseert ze niks. Dat is echt rücksichtlos en buitengewoon gevaarlijk."

Vooral in Zuid-Holland

Vorig jaar werden de meeste drugslabs ontdekt in Zuid-Holland (51), gevolgd door Brabant (38) en Noord-Holland (19). Dat in Zuid-Holland zo veel labs zijn gevonden, komt volgens de politie onder meer doordat het versnijden en het persen van blokken cocaïne en heroïne zich concentreert in deze provincie. Dat zal te maken hebben met de nabijheid van Schiphol en de haven van Rotterdam.

Met het smokkelen van de drugs worden criminelen almaar creatiever. Zo verstoppen ze cocaïne niet alleen meer tussen het fruit, maar ook in steenkool of zelfs spijkerbroeken. Meer daarover in deze video:

Spijkerbroek stijf van de coke: zo smokkelen criminelen drugs het land binnen.
Lees meer over
Politie in NederlandDrugsDrugslabMilieuvervuiling

Laatste video's van RTL Nieuws

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?
Snap jouw pensioen

Wie profiteert het meest van het nieuwe pensioenstelsel?