Nieuw in onze wateren: de harige heremietkreeft

De harige heremietkreeft wordt steeds vaker gesignaleerd in Nederland. In 2023 werd de soort voor het eerst aangetroffen in de Oosterschelde. Ook in 2024 en zelfs recent nog werd het beestje gezien.
En daarmee kan wel worden geconstateerd dat de heremietkreeft zich in ons land aan het vestigen is, schrijft het tijdschrift Nature Today.
De kreeft komt in vele wateren voor, van Noorwegen tot aan Zuid-Afrika. In ons land eerder dus nog niet. Wel was bekend dat in dieper water ver weg van onze kust het diertje al eens was gezien.
De eerste exemplaren van het diertje werden in oktober 2023 vlak na elkaar door sportduikers gedaan bij de Zeelandbrug. In november vorig jaar werd bij de Plompe Toren opnieuw de kreeft waargenomen. En enkele weken geleden gebeurde dit daar opnieuw, en ook bij Burghsluis.
Sportduikers worden door stichting ANEMOON gevraagd om op te letten of ze de kreeft vaker tegenkomen en de waarnemingen hiervan door te geven.
Harige schaarpoten
De kreeft valt, zoals de naam al zegt, erg op omdat ie harig is. Dit is vooral het geval bij de schaarpoten. Andere kenmerkende eigenschappen zijn de kleur van de antennes (bruin met witachtige ringetjes) en de oranje ring om de oogstelen, die aan de achterzijde is onderbroken.
Daardoor is de harige variant goed te onderscheiden van de gewone heremietkreeft. Met die soort gaat het juist niet goed, daarvan worden steeds minder aantallen waargenomen.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.