AVROTROS en NPO willen gesprek over deelname Israël aan songfestival: 'Vragen over a-politieke karakter'

Omroep AVROTROS en de publieke omroep NPO willen in gesprek met de organisatie van het Eurovisiesongfestival EBU over 'de geloofwaardigheid van het a-politieke karakter' van het evenement. De editie van afgelopen week werd overschaduwd door een felle discussie over de deelname van Israël.
"AVROTROS en de NPO hechten sterk aan de a-politieke en verbindende waarde van het Eurovisiesongfestival", schrijven de omroeporganisaties in een verklaring. "We zien echter dat het evenement in toenemende mate beïnvloed wordt door maatschappelijke en geopolitieke spanningen."
De verklaring gaat verder: "De deelname van Israël confronteert ons met de vraag in hoeverre het songfestival nog werkelijk functioneert als een a-politiek, verbindend en cultureel evenement. We willen die vraag, samen met andere landen, bespreekbaar maken binnen de EBU."
Fluitconcert
Op de deelname van Israël aan het Europese songfestival kwam internationaal veel kritiek, omdat dat land in een bloedige oorlog verwikkeld is met Hamas in Gaza, waar de burgerbevolking zwaar onder lijdt. Onder andere de Spaanse en Ierse omroepen hadden de EBU opgeroepen Israël te weren van het evenement.
Tijdens de repetities van Yuval Raphael werd gefloten en toonden mensen in de zaal Palestijnse vlaggen, zoals je ziet in deze video:
Ook wijzen critici erop dat de keuze voor deze zangeres zelf als politiek statement kan worden beschouwd, omdat zij een overlevende is van de bloedige aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023, die het startschot voor de oorlog gaf. Zij overleefde door zichzelf te bedekken met dode lichamen van slachtoffers.
A-politiek karakter
AVROTROS en NPO sluiten zich nu dus aan bij de kritiek van buitenlandse omroepen. "De huidige situatie roept vragen op over de grenzen van deelname aan het songfestival, de rol van overheden en de geloofwaardigheid van het a-politieke karakter", staat in de verklaring.
De Belgische omroep VRT is ook kritisch, die heeft gevraagd om uitleg over het tellen van de stemmen. Door het grote aantal stemmen van kijkers in Europese landen behaalde de Israëlische inzending de tweede plaats, achter winnaar Oostenrijk. Ook het Nederlandse publiek kende de maximale score van twaalf punten toe aan Israël.