Deze kiezers balen van val kabinet: 'Jongens, word nou eens volwassen'

Migratie, bestaanszekerheid, de woningnood. Veel kiezers hadden tijdens de laatste verkiezingscampagne de hoop dat de problemen waar zij en een hoop Nederlanders mee worstelen, nu zouden worden aangepakt. RTL Nieuws sprak eerder met leden van het RTL Nieuwspanel Rob, Janita en Thijs: hoe kijken zij aan tegen de val van het kabinet, nog geen jaar later?
Janita stemde NSC: 'Gewone burger lijdt onder val kabinet'

Janita Hoogendoorn-Vastenburg, haar man en drie kinderen moesten rondkomen van één salaris. Tijdens de vorige verkiezingscampagne ging het volgens haar om dat ene woord: bestaanszekerheid. Ze stemde uiteindelijk NSC.
"Het gaat goed met ons en met de kinderen. Maar we merken nog steeds dat alles duurder wordt. Het afgelopen jaar zijn er wel wat zaken veranderd. Het zijn kleine regeltjes, waardoor je iedere maand iets meer overhoudt. Een voorbeeld is het kindgebonden budget.
Het zijn een paar euro's en dat is heel fijn. En ik wil ook absoluut niet zielig doen, maar echt grote veranderingen merken we nog niet. In die zin is NSC mij dus ook tegengevallen. Bestaanszekerheid was toch een beetje hun paradepaardje. Ik weet wel dat elke nieuwe partij zijn kinderziektes heeft, maar er is veel beloofd, en wat is er nu wezenlijk veranderd?
De problemen in het land zijn nog altijd te groot om een kabinet om te laten vallen. En degene die daar onder lijden zijn wij, de gewone burger. Je bent zomaar weer anderhalf jaar verder. Ik begrijp best dat het moeilijk is als je op zo'n stoel in Den Haag zit, en je hoeft echt niet elkaars beste vriend te zijn, maar je zit daar wel namens de kiezer. En die stel je nu teleur.
Ik denk dan, jongens word nou eens volwassen. Wij hebben kleine kinderen. Als er vriendjes komen spelen hebben die allemaal een eigen opvoeding gehad. Maar ik zeg altijd tegen ze: jullie kiezen er zelf voor om samen te spelen en dan los je dus ook zelf de problemen met elkaar op.
Straks komen er nieuwe verkiezingen en dan? Je begint wel opnieuw, maar niet met een schone lei. Dat is het meest frustrerende."
Hoe denkt Nederland over de kabinetsval?
- Ruim zes op de tien kiezers (63%) zijn positief over de kabinetsval. Slechts een derde (31%) is daar negatief over. Dat zijn niet eens zozeer PVV-kiezers, nog grotere groepen VVD- en BBB-kiezers betreuren de val van dit rechtse kabinet en de agenda die daarbij hoorde. Maar uiteindelijk zien ook veel coalitie-kiezers dat deze ploeg niet meer werkte.
- De meeste mensen houden de PVV verantwoordelijk (60%) voor de val van het kabinet, gevolgd door NSC (26%). Dat geldt voor alle kiezersgroepen behalve die van de PVV; zij zien NSC als hoofdverantwoordelijke.
- Ruim zestig procent (62%) vindt het 'onverantwoordelijk' dat de PVV in deze tijd het kabinet laat vallen. Opvallend: óók 4 op de 10 PVV-kiezers vinden het onverantwoordelijk van Wilders.
Dit onderzoek is uitgevoerd op 3 juni onder ruim 19.000 leden van het RTL Nieuwspanel.
Thijs stemde NSC: 'Ik woon nog steeds bij mijn ouders op zolder'

Thijs Geene is 23 jaar en woont bij zijn ouders op zolder in het Brabantse Aarle-Rixtel. Hij zoekt een eigen plek en hoopte dat het nieuwe kabinet wat aan de woningnood zou doen.
"Ik zou het graag anders zien maar ik woon nog steeds bij mijn ouders op zolder. Een nieuwbouwproject waarvoor ik mij had ingeschreven, bleek toch te duur. Ik hoop nog steeds dat er iets betaalbaars voorbijkomt.
Het is jammer dat dat nog niet gelukt is. Maar wat de woningmarkt betreft had ik er al een hard hoofd in. Het kabinet had met het doel van 100.000 woningen per jaar wel een erg ambitieus plan. Ze hebben hun eerdere doelstelling van 90.000 woningen bouwen per jaar niet eens gehaald. En nu gaan de plannen opnieuw een lange tijd de ijskast in. Ik vind de val van het kabinet dan ook enorm jammer.
Als je ziet dat het veel mensen in Nederland aan de basisbehoeften ontbreekt, zoals een passende woning, dan is het enorm spijtig dat het kabinet nu valt op asiel. Maar ik blijf optimistisch. Ik ben gelukkig nog vrij jong. Voor nu hoop ik vooral dat er snel verkiezingen komen, zodat alles zo min mogelijk vertraging oploopt.
En ik hoop wederom dat het nieuwe kabinet vaart maakt met het bouwen van betaalbare woningen. Ik hoop dat de samenwerkende partijen straks wat meer garen op de klos hebben."
Rob Veerbeek stemde PVV: 'Wat Wilders doet, helpt totaal niet'

Autobedrijf-eigenaar Rob Veerbeek stemde bij de laatste verkiezingen op de PVV. Hij snapte dat Wilders een hoop zaken in de ijskast zette, maar vond ook dat hij niet te veel concessies moest doen.
"Wat er gebeurt is natuurlijk niet goed. Ik ben enorm teleurgesteld. Ik geloof zelf altijd in een goed overleg. De hele gang van zaken komt op mij over als 'ik krijg mijn snoepje niet dus ik kap ermee'. En dat terwijl ik juist veel vertrouwen had in deze club en blij was met het rechtse geluid.
Wat Wilders doet helpt natuurlijk totaal niet. Je kunt wel op je strepen gaan staan, maar ik had het idee dat de overige coalitiepartijen het wel eens waren met strengere asielmaatregelen. Werk dat dan ook uit, denk ik dan. En daarom had je - Wilders zijnde - anders moeten reageren.
Hij doet in principe hetzelfde als destijds bij Rutte: weglopen. Dat maakt je geen betrouwbare partner. Dat kun je niet blijven herhalen. En zeker niet als je door zoveel mensen gekozen bent. Je laat al die kiezers in de steek. Ik geloof best dat het beleid van Faber behoorlijk is tegengewerkt, maar dit doe je niet.
Om eerlijk te zijn heb ik er dan ook weinig vertrouwen in. Ik vind het een beetje een sprookjespark. We hebben allerlei problemen en met al die goede bedoelingen gaat het nu nog langer duren. Wees nou eens daadkrachtig denk ik dan. Op dit moment heb ik meer vertrouwen in BBB en VVD. PVV krijgt mijn stem niet meer."
Hoe andere PVV-kiezers daarover denken? Bekijk de video hieronder.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.