Nabestaanden eisen dat OM ex-verpleegkundige Assen alsnog vervolgt

De verpleegkundige Theodoor V., tegen wie een verdenking liep dat hij in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen betrokken zou zijn geweest bij de dood van meerdere patiënten op de corona-afdeling, komt mogelijk alsnog voor de rechter. De zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, maar nabestaanden starten een Artikel-12 procedure.
Dat bevestigt het gerechtshof Leeuwarden-Arnhem desgevraagd aan RTL Nieuws, na eerdere berichtgeving door RTV Drenthe. Omdat een Artikel-12 procedure achter gesloten deuren wordt behandeld, kan het hof verder niet ingaan op details.
Extra morfine
De zaak draait om een voormalig verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Theodoor V. werd gearresteerd nadat het ziekenhuis bij de politie aan de bel had getrokken. V. zou betrokken zijn geweest bij de dood van 20 patiënten op de corona-afdeling, zo was de verdenking.
Die verdenking ontstond nadat de GGZ, waar de man kwam, een brief stuurde naar het ziekenhuis. V. zou tegen medewerkers hebben gezegd patiënten te hebben gedood door 'extra morfine' toe te dienen of door 'iets met de zuurstof te doen'. Het OM startte vervolgens een onderzoek.
'Normale medische handelingen'
In 2024 werd de zaak geseponeerd. Het OM vond onvoldoende bewijs dat V. strafbare handelingen heeft gepleegd waardoor de 20 patiënten overleden. "Hoewel hij vrij specifiek uitlatingen heeft gedaan over zijn handelen, en deze uitlatingen meerdere malen heeft herhaald, heeft de verpleegkundige geen concrete patiënten beschreven", zei het OM.
"Het betrof dus een onderzoek naar onbekende, mogelijke slachtoffers die bovendien al geruime tijd overleden waren. Daarbij kwam dat het reguleren van zuurstof en het toedienen van morfine op zichzelf genomen normale medische handelingen zijn", aldus het OM over het seponeren van de zaak.
V. is daardoor geen verdachte meer. Door de nieuwe procedure zou hij dus alsnog voor de rechter kunnen komen.
Bij een Artikel-12 procedure kijkt het hof alsnog of er voldoende bewijs is om V. te vervolgen. Ook moeten de mensen die de procedure starten, uitleggen waarom V. volgens hen alsnog vervolgd moet worden. Mocht het hof besluiten dat dat bewijs er niet is, dan is er geen hoger beroep meer mogelijk.
Goede zaak
Ciska is een van de nabestaanden. Zij verloor haar moeder tijdens die desbetreffende periode. Hoeveel zij zelf niet bij de nabestaanden hoort die de Artikel 12-procedure is gestart, en daar zelfs niet van op de hoogte was, zegt ze blij te zijn dat deze in gang is gezet.
"Dat vind ik alleen maar mooi. Ik heb altijd geloofd dat hij schuldig is. Helaas is er ondanks telefoontaps nooit voldoende bewijs gevonden door het OM. Toch denk ik: waar rook is, is vuur. En dan moet je op de blaren zitten."