Na dood vader doet Michel een oproep: 'Praat met je ouders als ze niet meer veilig kunnen rijden'

Michel Florijn doet een dringende oproep aan iedereen die twijfelt aan de rijvaardigheid van een ouder of partner. Zijn eigen ouders werden vorige week aangereden door een 87-jarige bestuurder op de parkeerplaats van een supermarkt in Hengelo (OV). "Mijn vader is overleden", zegt hij. "En mijn moeder kampt met een trauma dat ze niet meer kan verwerken."
Wim Florijn (85) en zijn vrouw Woutje gingen die donderdag gewoon even boodschappen doen. Terwijl Woutje een winkelwagentje pakte, werd ze aangereden. "De bestuurder reed vervolgens achteruit en raakte mijn vader. Mijn moeder blijft het beeld voor zich zien: mijn vader onder de auto, in een plas bloed," vertelt Michel.
Abrupt afscheid
Kort daarna overleed Wim in het ziekenhuis. "Terwijl hij vocht voor zijn leven, heb ik mijn moeder naar zijn bed gereden. Ze konden nog afscheid nemen – hand in hand."
Woutje hield aan het ongeluk een gebroken bekken over. Ze verblijft nu in een tijdelijke crisisopvang. "Het is onzeker hoe het verder zal gaan."
De politie doet nog onderzoek naar de toedracht. Het rijbewijs van de 87-jarige bestuurder is inmiddels ingenomen, maar voor Michel komt dat te laat. "Het voelt als mosterd na de maaltijd. Deze bestuurder had waarschijnlijk al langer niet meer mogen rijden."
'Neem die sleutels af'
Michel heeft een duidelijke boodschap: "Als je denkt dat je ouder of partner eigenlijk niet meer veilig kan rijden: grijp in. Neem de autosleutels af. Hoe lastig dat gesprek ook is – dit is het gevolg als je het niet doet." Hij wijst op de rouwkaart van zijn vader als schrijnend voorbeeld.

Juist wrang is dat zijn vader bewust bezig was met verkeersveiligheid. Hij had een ANWB Veilig Rijden-verzekering, waarbij een dongel in de auto het rijgedrag monitort. "Mijn vader was zich erg bewust van zijn leeftijd en het gevaar van autorijden, dat was voor hem ook de reden om preventief een ANWB kastje in zijn auto te zetten. Reden was juist om dit soort situaties te voorkomen."
Dongel
Annelies Tichelaar van de ANWB bevestigt dat de dongel een nuttig hulpmiddel kan zijn in het gesprek over rijvaardigheid. "We willen allemaal dat mensen zo lang mogelijk mobiel blijven. Maar als er zorgen zijn, moet je dat bespreekbaar maken." De verzekering heeft zo'n 60.000 gebruikers. De dongel meet onder meer snelheid, remgedrag, bochten nemen en optrekken. Die gegevens worden vertaald naar een objectieve score, die laat zien hoe iemand daadwerkelijk rijdt.
Die inzichten kunnen anoniem worden gedeeld met wegbeheerders, om gevaarlijke verkeerspunten in kaart te brengen. "Goed rijgedrag wordt beloond met korting op je premie," aldus Tichelaar.
"Maar soms voeren we ook het gesprek als de rijprestaties niet meer voldoende zijn. Het is schrijnend dat Wim, die zo bewust met veiligheid omging, op deze manier is omgekomen. Twijfel je daarom aan de rijvaardigheid van een geliefde, wil je een stok achter de deur? Dan kan deze score een objectief hulpmiddel zijn."
Michels oproep kreeg veel bijval. Hij zegt: "Dit raakt veel mensen. Zoveel gezinnen hebben geliefden verloren door bestuurders die eigenlijk niet meer de weg op hadden gemoeten."
'Keuring stelt niets voor'
Vooral het verhaal van Edo Kieft raakte Michel. "Zijn schoondochter kwam in 2019 om het leven door een 89-jarige bestuurder. Hij startte een petitie, net als Joke Wiesemann. Samen overhandigden ze die in 2022 aan de Tweede Kamer. Meer dan achtduizend mensen ondertekenden."
Helaas, constateert Michel dat er nog steeds weinig veranderd is. "Die keuring voor 75-plussers stelt te weinig voor." Volgens de huidige regels ondergaan ouderen boven de 75 een medische keuring op het moment dat hun rijbewijs moet worden verlengd. Die keuring wordt om de vijf jaar herhaald.
"Dat is mijn inziens een te lange periode. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er echt een enorme voorstander van dat iedereen zo lang als mogelijk mobiel blijft. Maar dat mag niet ten koste gaan van de levens van anderen. Mijn vader zei altijd: 'Ik heb alle boterhammen al gegeten' en dat klopt. Hij heeft een mooi leven gehad, maar dit is een zinloze manier om te overlijden. Wat als daar een gezin met kleine kinderen had gelopen?"