Invasie aan fruitvliegen? Het zijn geen vieze beestjes, ze zijn zelfs erg nuttig

De temperaturen schieten omhoog en dus kun je de klok erop gelijk zetten: zodra jij je vuilnisbak opent, komt er een wolk fruitvliegjes uit. Irritant en vies, of valt het mee, en hebben we er ook nog iets aan?
"Als jullie niks meer van me horen, ben ik vrijwel zeker opgegeten door fruitvliegjes."
"Kan iemand me het nut van fruitvliegen in wijn uitleggen?"
"Stel dat je nog niet overtuigd was van de nadelen van de opwarming van de aarde: dat betekent dus ook in de winter fruitvliegjes".
Op sociale media lijkt alsof dit kleine insect niets goed kan doen en we moeten eerlijk zijn: in huis heb je er ook niet zo veel aan. Verderop in dit artikel krijg je een paar tips over hoe je overlast tegen kunt gaan.
Maar eerst even over de nuttige kant van de fruitvliegjes. In het laboratorium hebben ze namelijk wél nut, vertelt Aron Kuiper, bioloog en adviseur bij Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. "Ze zijn ontzettend nuttig als proefdieren en worden vaak gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar kanker en alzheimer."
Proefkonijntjes
Dat komt vooral doordat fruitvliegjes zich ontzettend snel voortplanten. Als het warm is, kan een vrouwtjesfruitvlieg in één keer tot wel 400 eitjes per keer leggen. Die komen na anderhalve week uit en zijn nog een week later volgroeid. Dan leven ze 2 tot 9 weken, afhankelijk van de temperatuur: onder de 21 graden gaan ze vrij snel dood.
"Je kunt ze bij wijze van spreken 'fokken', net als bij honden, alleen is de doorlooptijd gewoon heel kort. Na een paar weken heb je al een hele nieuwe generatie vliegjes", legt Kuiper uit.
Daarnaast zijn fruitvliegen zogenaamde 'modelorganismen', net als huismuizen bijvoorbeeld. "Dat betekent dat er heel veel onderzoek is gedaan", zegt Kuiper, "en daarom weten we heel goed hoe ze in elkaar zitten." Ander voordeel: ze zijn niet zo kieskeurig en dus makkelijk te houden. "Leg een stuk fruit neer en ze zijn al snel tevreden."
Toch bestrijden?
Maar inderdaad, dat ze nuttig zijn voor wetenschappelijk onderzoek, daar heb je thuis weinig aan. Dus hoe zorg je nou dat je ze zo snel mogelijk weer weg krijgt? Aron Kuiper geeft tips: "Fruitvliegjes zijn, natuurlijk, dol op fruit. Vers fruit laten ze links liggen, ze vinden vooral rottend fruit lekker", legt hij uit.
En dat hebben ze eerder door dan wij: vandaar dat jij je ineens afvraagt waar al die vliegjes toch vandaan komen. "Daarom ook tip één: leg je fruit in de koelkast zodra de temperaturen oplopen." Ze zijn daarnaast ook dol op koffiedik, theezakjes en bloemen, dus laat dat vooral niet te lang staan of liggen als het warm is.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het helpt daarnaast om je huis goed schoon te houden. "Zet etenswaren in de koelkast, gooi vuilnis wat vaker weg en laat geen flessen bier of wijn openstaan, want ook het laagje bier onderin een leeg flesje vinden ze lekker."
Geen chemische middelen
Als ze dan toch jouw vuilnisbak hebben bereikt, dan kun je er een val in de buurt zetten. Die zijn gewoon te koop bij de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf maken met een beker appelazijn, een druppeltje afwasmiddel en wat huishoudfolie.
"Ga vooral niet met chemische middelen in de weer", zegt Kuiper, "want dat heeft weinig zin. Je kunt echt beter gewoon de bron wegnemen." Dat is trouwens altijd een goed idee, want etensresten trekken natuurlijk niet alleen fruitvliegjes, maar ook ander ongedierte aan. "En die zijn een stuk vervelender dan fruitvliegen”, legt de bioloog uit.