Boete van maximaal 10.300 euro

Kentekens afgeplakt om parkeerboetes te ontwijken: 'Het is een plaag'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsKentekens afgeplakt om parkeerboetes te ontwijken: 'Het is een plaag'
RTL

Nederlanders worden steeds creatiever in hun pogingen om parkeerboetes te ontwijken. De politie ziet op meerdere plekken auto's met (deels) afgeplakte kentekens, met name in Amsterdam. Agenten waarschuwen dat deze 'slimme trucs' niet alleen asociaal zijn, maar ook strafbaar.

In veel grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wordt gewerkt met scanauto's. De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving van het parkeerbeleid. Een afgeplakt kenteken is volgens de politie niet leesbaar voor de scanauto's.

Om onder de parkeerkosten uit te komen en parkeerboetes te vermijden worden automobilisten steeds creatiever. Op sociale media delen mensen tips met elkaar. Zo wordt niet alleen ducktape gebruikt, maar ook bijvoorbeeld een blad op de kentekenplaat geplakt of zelfs maandverband.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook zeggen klussers klusmaterialen te gebruiken om het kenteken onleesbaar te maken, zoals een houten plank of een oude deur. Een vrouw schrijft op Facebook dat ze er een bloembak voor zet. Nog iemand zet een boodschappentas voor de kentekenplaat. Weer een ander laat een trui uit de kofferbak hangen, precies zodat het kenteken net niet gelezen kan worden. Hoe creatief het ook is, de politie is heel duidelijk: het is strafbaar.

Boete van 180 tot 10.300 euro

Zo zegt de politie tegen RTL Nieuws: "Het afplakken van een kenteken is strafbaar. Bij constatering van een strafbaar feit bepaalt het Openbaar Ministerie (OM) de hoogte van een boete." Wijkagent Bert van de Kolenkitbuurt in Amsterdam zegt in een bericht op Instagram dat die boete op kan lopen van 180 - tot maximaal 10.300 euro. "Dat is exclusief parkeerkosten en naheffing van de gemeente."

Afplakken valt onder kentekenfraude

Het afplakken van een kentekenplaat met ducktape valt onder kentekenfraude. Uit cijfers blijkt dat het aantal geregistreerde gevallen van kentekenfraude de laatste jaren is gestegen. In 2021 ging het nog om 819 gevallen, in 2022 om 859, in 2023 al om 1028 – en in 2024 zelfs om 1133 geregistreerde incidenten. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door RTL Nieuws. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat lang niet alle gevallen worden opgemerkt. In hoeveel gevallen hiervan het gaat om het afplakken van kentekens, is niet bekend.

Volgens hem is het bewust afplakken van een kenteken om hem onherkenbaar te maken een misdrijf benoemd in de Wegenverkeerswet 1994. Het valt onder kentekenfraude. "Bij een misdrijf hebben wij als politie een opsporingsbevoegdheid. Wanneer de eigenaar van het voertuig hoort dat het afplakken een strafbaar feit is, schrikken ze wel. Zeker als ze horen wat de kosten daarvoor zijn."

De ontwikkeling is zorgelijk, vindt de agent. Hij ziet het in de hoofdstad de afgelopen tijd vaker gebeuren. "Collega's komen tijdens hun dienst steeds vaker auto's tegen waarvan het kenteken bewust geheel of gedeeltelijk is afgeplakt." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De redenen hiervoor zijn heel divers. Zo rekent Amsterdam sinds 2 juni in bijna geheel Amsterdam parkeerkosten. "Bewoners hebben geen vergunning kunnen krijgen van de gemeente of willen de parkeerkosten niet betalen", zegt de politie tegen RTL Nieuws.

Bestaand probleem

Of de toename een landelijke trend is, is volgens de politie moeilijk te zeggen. "Het is een bestaand probleem, maar het is niet iets wat wij met cijfers bijhouden. Ik kan me voorstellen dat een wijkagent dat beter voor ogen heeft, die heeft daar een beter beeld van. Als het niet aan de hand van cijfers is, dan wel op basis van gevoel."

De politie ontvangt meldingen via Meld Misdaad Anoniem. "Ook vanuit bewoners krijgen mijn team en ik meerdere signalen dat er auto's geparkeerd staan met afgeplakte kentekens. Parkeerplaatsen worden steeds zeldzamer in Amsterdam en bewoners worden geconfronteerd met voertuigen die op deze manier in 'hun' wijk staan geparkeerd", zegt de wijkagent.

Veel verschil in parkeerkosten ziekenhuizen: zo duur is het bij jou
Lees ook

Veel verschil in parkeerkosten ziekenhuizen: zo duur is het bij jou

Onder het Instagrambericht van wijkagent Bert reageren mensen verdeeld. Sommigen tonen begrip voor het verhullen van de kentekens. "Geef ze eens ongelijk? Ik betaalde me jarenlang blauw aan parkeren en sinds ik in de nieuwbouw woon, kom ik ineens niet meer in aanmerking voor een vergunning. Je wordt gewoon weggepest", schrijft iemand.

Anderen zijn juist opgelucht dat de politie optreedt. "Misschien handig te vermelden wat te doen bij het aantreffen van een voertuig met afgeplakt kenteken. Het wordt echt een plaag."

Vorig jaar was er een TikTok-trend die navolging kreeg: kerstverlichting op je auto. Het ziet er gezellig uit, maar ermee rijden kan je duur komen te staan.

Lees meer over
ParkerenLink in bioAmsterdamRotterdamDen HaagUtrecht

Laatste video's van RTL Nieuws

00:28
Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
14 juli

Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag

  1. 00:28
    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag
    RTL Nieuws

    Soldaat verwondt zichzelf en paarden slaan op hol tijdens viering Franse feestdag