'Spijt van aankoop'

Vader waarschuwt voor fatbikes na ernstige val zoon: ‘Lag huilend van de pijn op de grond’

Door Mireille Sneekes··Aangepast:
© Eigen foto'sVader waarschuwt voor fatbikes na ernstige val zoon: ‘Lag huilend van de pijn op de grond’
RTL

Amir (13) liep door een ongeluk met zijn fatbike een zeer zeldzame breuk in zijn bovenbeen op. Of hij blijvend letsel heeft, blijkt pas over maanden. Zijn arts en vader weten zeker: de breuk is veroorzaakt door de fatbike. "Ik waarschuw nu de hele buurt voor die fietsen."

Sinds het ongeluk met de fatbike op een regenachtige donderdag twee weken geleden, staat de fatbike van Amir in de hoek van de schuur. "Pap, verkoop dat ding maar", zei de 13-jarige daags na het ongeluk tegen zijn vader Jamil Ahachaw. "Maar dat doe ik niet. Ik wil niet dat ook andere mensen slachtoffer worden van die fatbike", zegt hij tegen RTL Nieuws. Om anderen te waarschuwen, deelt vader Jamil zijn verhaal.

Nat

Amir fietste twee weken geleden op zijn fabike naar school, zoals hij dagelijks doet. Hij was rond 07.45 uur vertrokken. Een kwartier later werd Jamil gebeld door zijn zoon. "Ik nam de telefoon op, maar hoorde een stem die ik niet kende. Ik schrok en vroeg: wie is dit?"

Jamil bleek een BOA aan de lijn te hebben die hem vertelde dat zijn zoon gewond op de grond lag. Hij sprong in de auto en reed naar de plaats van het ongeluk. Daar vond hij Amir, natgeregend en huilend van de pijn. Hij kon zijn linkervoet en -been niet goed bewegen.

Groeischijf

De huisarts stuurde hen naar het ziekenhuis, waar foto's en een scan werden gemaakt. Het been van Amir werd van zijn lies tot en met zijn tenen in het gips gezet om de pijn te verzachten. Uit de resultaten van een CT-scan bleek dat Amir een breuk had in de groeischijf van zijn knie. Een operatie volgde: er zijn twee schroeven in zijn knie gezet.

De schroeven in Amirs knie.© Eigen foto
De schroeven in Amirs knie.

De breuk is 'dubbelzeldzaam', legt Detlef van der Velde uit. Hij is traumachirurg en chirurg bij kinderen in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en opereerde Amir een dag na het ongeluk. "Als je van je fiets valt, kan je een breuk in je pols, elleboog of misschien enkel oplopen. Een breuk in het bovenbeen, zoals bij Amir, gebeurt niet zomaar. Er is een enorme kracht voor nodig."

Blijvende schade

"De plaats is dus zeldzaam, maar ook het type breuk", gaat hij door. "De meeste kinderfracturen gebeuren door het pijpbeen, maar deze is in een groeischijf. Een groeischijf moet blijven groeien, zeker bij kinderen. Het letsel bemoeilijkt dat. Het gevaar is dat het ene been van Amir wél groeit, en het andere niet. Als dat gebeurt, moet hij meer operaties ondergaan of blijft hij zijn leven gehandicapt." Amir moet blijven langskomen bij de chirurg voor controle. "Of hij blijvend letsel heeft, weten we pas over maanden."

"Ik ben al 30 jaar chirurg. Als ik in die periode vijf keer een breuk in de groeischijf van dit type in een bovenbeen heb gezien bij een kind, is het veel. Dit komt echt niet vaak voor." Het type breuk wijt de arts aan de hoge snelheid die een fatbike kan behalen. 

Het verhaal van Amir bekrachtigt de waarschuwing die de arts vorige week al tegenover RTL Nieuws deed voor het gebruik van fatbikes (dat lees je hier). 

De fatbike.© Eigen foto
De fatbike.

Volgens Jamil is Amir op nat wegdek uit de bocht gevlogen. "Misschien had hij niet voldoende geremd, ik weet het niet." Hij zegt dat de fatbike van Amir niet was opgevoerd. "Ik heb zelf ook wel eens op dat ding gereden, en 25 kilometer per uur (de maximumsnelheid van een elektrische fiets, red.) is al hartstikke snel. Amir is heel licht, en die fatbike is zwaar." 

"Deze breuk kan zijn ontstaan doordat Amir inderdaad met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur ergens tegenaan knalde", zegt chirurg Van der Velde. "Dat is supersnel, en die fietsen zijn lomp. Veel kinderen beheersen ze niet."

Remblokjes

Jamil heeft spijt dat hij de fatbike kocht. De aankoop was een jaar geleden. "Papa, asjeblieft, iedereen heeft een fatbike", zo imiteert Jamil zijn smekende zoon. "Amir zei tegen mij: ik word niet het type jongen dat te hard rijdt." Jamil ging ondanks bedenkingen overstag en kocht een fatbike voor zijn zoon.

Hij heeft sinds de aankoop de remblokjes al twee keer vervangen. "De remmen slijten snel", zegt Jamil. Toen hij de blokjes verving, merkte hij dat ze superklein zijn. "De fiets is zo groot, maar de remblokjes zijn zo klein. Ik zie veel jongens in de buurt, waarvan ik zie dat de fatbike te hard rijdt, niet eens normaal remmen. Ze minderen vaart door met hun voeten over de grond te slepen. Het is gevaarlijk."

Waarschuwing

"In onze buurt in Utrecht heeft bijna iedereen en fatbike", gaat hij door. "De fietsenstalling van een school dichtbij staat er vol mee. Ik waarschuw nu anderen: doe voorzichtig. Mijn zoon is het voorbeeld dat het kan misgaan. Je kunt beter een goede elektrische fiets kopen, die misschien duurder is, dan een fatbike." 

Jamil omschrijft zijn zoon als een sportieve jongen die graag voetbalt. Het is voor hem dan ook moeilijk te zien dat Amir nog geen drie stappen op krukken kan zetten zonder misselijk en duizelig te worden. "Er moet eigenlijk constant iemand bij hem zijn. Hij heeft een rolstoel, een wc-stoel. Hij kan zelf geen eten pakken."

Binnenkort gaat het gezin op vakantie naar Marokko waar Amir normaal graag door de golven gaat. Dit jaar kan dat niet. "En hij moet de komende tijd nog veel meer dingen missen", zegt Jamil.

Eerder deze week maakten we onderstaande reportage over fatbikes in Enschede. Die gemeente wil als eerste in Nederland fatbikes verbieden in de binnenstad:

Lees meer over
FatbikeFietsongelukUtrecht

Laatste video's van RTL Nieuws

00:34
Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea
WK voor clubs

Zo werd Trump weggeduwd door FIFA-baas Gianni bij prijsuitreiking Chelsea

  1. 01:57
    Verlof na miskraam: Gemeente Amsterdam wil als voorbeeld dienen
    Voor 24 weken

    Verlof na miskraam: Gemeente Amsterdam wil als voorbeeld dienen