Dit is de visie op de wereld van de chef strategie van Trump

De nieuwe man achter de Amerikaanse aankomend president krijgt grote invloed in Trumps Witte Huis. Hoe ziet Steve Bannon de wereld? Zes visies uit een speech die hij eerder gaf in het Vaticaan.
Donald Trumps chef strategie is een man met een hoogst controversiële reputatie. Stephen Bannon staat aan het hoofd van de rechtse nieuwswebsite Breitbart. Zelf noemt hij het medium 'alt-right', een rechtse beweging die zich afzet tegen de reguliere conservatieve stroming in de Verenigde Staten
Op de website zijn artikelen te vinden als 'Does feminism make women ugly?' en 'Paris Streets Turned Into Warzone By Violent Migrants'. Zijn aanstelling is met vreugde ontvangen door onder meer de baas van de nationalistische website VDARE, schrijft CNN.
Een échte blik in het hoofd van Bannon krijg je als je het transcript doorleest van een speech die hij gaf bij een conferentie in het Vaticaan in 2014. De volledige tekst (longread-alarm) is gepubliceerd door Buzzfeed. Wij maakten een selectie.
Er is sprake van een wereldwijde 'revolte'
Of het nou gaat om UKIP in Groot-Brittannië, Le Pen in Frankrijk of AFD in Duitsland, ze strijden allemaal tegen hetzelfde, zegt Bannon. "Het thema is dat de middenklasse en arbeidersklasse zeggen: 'Hey, ik werk harder dan ik ooit heb gewerkt. Ik krijg minder sociale voorzieningen dan ooit, ik creëer minder welvaart voor mijzelf en ik zie een systeem van ‘fat cats’ die zeggen dat ze conservatief zijn en ze achter kapitalistische principes staan, maar het enige dat ze doen is zich verbinden met corporatisten'."
Oorlog met moslim-facisme ‘zaait uit’ in de wereld
"Ze hebben een Twitter-bericht vandaag, Isis heeft dat, over de VS veranderen in een rivier van bloed (..). Dat komt naar centraal Europa, en het komt naar het Verenigd Koninkrijk." Op het moment van de speech stond de wereld ‘aan het begin van een wereldwijd conflict", aldus Bannon. Die met het Islamitisch fascisme. "Deze oorlog is, denk ik, sneller aan het uitzaaien dan overheden kunnen dragen."
Secularisatie is een gevaar (o.a. voor het kapitalisme)
Er is een 'immense secularisatie van het Westen' gaande, stelt Bannon. Met name millennials stappen van het geloof af. Dit is geen goede ontwikkeling, zegt hij, omdat joods-christelijk geloof maakt dat je niet alleen aan jezelf denkt, maar ook aan hoe je een positieve bijdrage aan de wereld kunt bieden.
Volgens Bannon was het kapitalisme lange tijd goed voor iedereen vanwege deze geloofsbasis. Haal je het joods-christelijke uit het kapitalisme, dan worden mensen 'koopwaar'. Dit nieuwe kapitalisme wordt door een jonge generatie gezien als 'persoonlijke vrijheid', maar het maakt van mensen objecten. "Ik zie het in Wall Street vandaag (..). Mensen worden gezien als koopwaar. Ik geloof niet dat onze voorvaderen hetzelfde geloof hadden."
Er is sprake van ‘staatgesponsord kapitalisme’
Er is nog een ontwikkeling in het kapitalisme die Bannon niet zint: de warme banden tussen de overheid en het bedrijfsleven. "…het vormt een gruwelijke vorm van kapitalisme die eigenlijk gaat over het creëren van welvaart en waarde voor een hele kleine groep mensen."
Volgens Bannon delen bedrijven als General Electric het bed met de overheid. "Wij zijn ondernemende kapitalisten, zij niet. Zij zijn wat wij noemen corporatisten." Hij noemt het voorbeeld van de federale export-import bank, die financieel garant staat voor bedrijven die producten verkopen aan het buitenland. "En jaren lang, was dat een bank die dingen financierde die banken niet financierden. En nu wordt het een goedkope vorm van financiering voor General Electric en Boeing en andere grote bedrijven."
Banken en bankiers hadden meer moeten boeten voor de crisis
De populistische revolte van de Tea Party heeft mede te maken met de bankensector die niet hard genoeg is aangepakt na de crisis, stelt Bannon, voormalig investmentbankier bij Goldman Sachs. "Ik zal je zeggen, het fundament van deze populistische revolte is de financiële crisis van 2008. (..) de manier waarop er mee is omgegaan, dat de mensen die aan het hoofd stonden van die banken en de hedgefunds nooit verantwoording hebben af hoeven leggen, heeft de woede gevoed in de Tea party-beweging in de VS."
Burgers worden gemicro-managet door elitaire bovenlaag
"Er zijn mensen in New York die zich meer betrokken voelen bij mensen in Londen en in Berlijn dan met mensen in Kansas en Colorado." Met een ‘elitementaliteit’ dicteren deze mensen hoe de wereld gerund moet worden, zegt Bannon. "..de werkende mannen en vrouwen in Europa, Azië, de VS en Latijns-Amerika geloven dat niet. (..) Zij geloven dat ze zelf het beste weten hoe ze hun gezinnen moeten opvoeden en hoe ze deze moeten onderwijzen."
Je ziet nu (in 2014 dus, red.) een wereldwijde reactie op een gecentraliseerde overheid, stelt Bannon.