'Hongarije moet door Europa zo hard mogelijk worden aangepakt'
Hongarije zou door de EU zwaar gestraft moeten worden omdat het land de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden systematisch bedreigt. Dat vindt Judith Sargentini, de Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement.
Zij roept de Europese Raad van regeringsleiders op artikel 7 uit het EU-verdrag in gang te zetten, een strafprocedure waardoor Hongarije uiteindelijk zijn stemrecht in de unie zou kunnen kwijtraken.
Zorgwekkende conclusies
Een meerderheid van het parlement gaf vorig jaar opdracht om officieel vast te stellen dat de regering van premier Viktor Orbán Europese waarden schendt.
Sargentini heeft het onderzoek nu af en komt tot zorgwekkende conclusies. Zo staat de onafhankelijke rechtspraak in het land onder druk, maar er is ook sprake van corruptie en belangenverstrengeling. Ook de privacy, de rechten van minderheden en migranten, en de vrijheid van religie, meningsuiting, vereniging en de pers staan onder druk.
De Fidesz-partij van Orbán was afgelopen weekend de grote winnaar van de parlementsverkiezingen, waardoor een vierde termijn voor hem als premier zeker is gesteld.
Artikel 7:
- Om artikel 7 te activeren zijn nog veel stappen nodig:
- Europarlementariërs hebben tot 15 mei om veranderingen in het rapport van Sargentini aan te brengen.
- Dan volgt eind juni een stemming in de commissie Burgerlijke Vrijheden.
- In september stemt het voltallige parlement erover. Voor een artikel 7-procedure is twee derde van de stemmen nodig.
- Pas daarna zijn de lidstaten aan zet
- Stemrecht kan alleen worden ontnomen als alle andere EU-landen daarmee instemmen.
In Polen spelen dezelfde problemen als in Hongarije. De Europese Commissie stelde in december dat de rechtsstaat daar zodanig onder druk staat dat artikel 7 moet worden ingeroepen. Hongarije heeft aangekondigd de maatregelen tegen Polen niet te steunen.
Warm, groen en betaalbaar: deze Nederlanders emigreren naar Hongarije
"Ik ben klaar met Nederland, al die wetten en regels." In het Hongaarse plaatsje Csemő zijn zo'n 250 van de 4000 inwoners Nederlands. Ze emigreerden naar Hongarije voor de rust, de ruimte, de afwezigheid van vluchtelingen, of gewoon omdat het zo betaalbaar is.
Meer op rtlnieuws.nl: