Buitenland

Derde man binnen katholieke kerk verdacht van kindermisbruik

·Aangepast:
© AFPDerde man binnen katholieke kerk verdacht van kindermisbruik
RTL

Een voormalige vertrouweling van paus Franciscus moet terechtstaan voor kindermisbruik. De Australische kardinaal wordt beschuldigd van verschillende misbruikzaken uit de jaren '70 en '90.

George Pell (76) genoot veel aanzien binnen het Vaticaan als voormalig penningmeester. Hij gold tot vorig jaar als de derde man binnen de katholieke kerk. Nu heeft justitie in Australië opdracht gegeven tot zijn vervolging. Zelf ontkent de kardinaal.

De afgelopen vier weken heeft de rechtbank getuigenissen aangehoord van vermeende slachtoffers. De rechter zag voldoende aanwijzingen om de zaak door een hogere rechtbank te laten onderzoeken.

Seksueel ongewenst gedrag tegen koorknapen

In juli 2016 vertelden twee mannen dat ze als jonge jongens al in de jaren '70 onzedelijk waren benaderd en betast door Pell tijdens het spelen in een zwembad.

Hun verhaal staat niet op zich. Ook in de decennia daarna zou Pell zich schuldig hebben gemaakt aan vergelijkbare vergrijpen. Die varieerden van naakt verschijnen in de kleedkamer van de 'Torquay Life Saving Club' tot seksueel ongewenst gedrag tegen koorknapen van de St Patrick-kathedraal.

Wanneer het proces begint, is nog onduidelijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Klachtencommissie seksueel misbruik kerk soms onzorgvuldig

Lees meer over
Paus FranciscusKatholieke KerkSeksueel misbruikAustralië