Buitenland

Tadzjikistan: prachtig, maar ook arm en voedingsbodem voor jihadisme

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesTadzjikistan: prachtig, maar ook arm en voedingsbodem voor jihadisme
RTL

De trieste aanrijding van zeven toeristen brengt Tadzjikistan voor het eerst in lange tijd in het nieuws. Het heeft er alle schijn van dat er sprake was van opzet. Wat voor land is Tadzjikistan? "De mensen zijn heel gastvrij, maar het is ook een land met problemen."

Koen van Huut was tot negen dagen geleden in Tadzjikistan, waar hij een maand had gefietst. "Het is echt een land voor de bucketlist van elke fietstoerist. Supermooi om in de bergen te rijden. Je komt er ook veel fietsers tegen. De meeste mensen fietsen samen omdat het gezelliger is, maar niet per se omdat het veiliger zou zijn. Mensen zijn er allemaal heel vriendelijk."

Open en aardig

Van Huut ziet vooral de privéchauffeurs die hard rijden met jeeps als een gevaar. "Ik had een GPS-spot bij mij, die automatisch een bericht verstuurt als ik in nood zou zijn, maar de weg waar zij reden was goed geasfalteerd en de mensen zijn heel open en aardig. Ik ga ook gewoon weer terug om mijn fiets op te halen die daar nog staat. Maar dat dit is gebeurd, is natuurlijk wel schrikken. In de fietscommunity wordt er veel over gesproken."

Ook Gabrielle van den Berg, Centraal-Azië-deskundige bij de Universiteit Leiden, noemt Tadzjikistan een fantastisch mooi land. "Ik ben er vaak geweest, afgelopen april voor het laatst. Fietsen daar is wel iets voor avontuurlijke mensen, de infrastructuur is er niet naar dat je dat makkelijk kan doen, maar als je er bent, is het geweldig. De bewoners kijken heel positief naar buitenlanders en toeristen. Ze zijn erg gastvrij en nieuwsgierig."

Miniatuurvoorbeeld


Een straatverkoper in de hoofdstad Dusjanbe. (Foto: Bloomberg/ Getty Images)

Veel problemen

Toch kampt het land, dat tot 1991 onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie, ook met veel problemen. Nadat de zelfstandigheid was uitgeroepen, brak direct een burgeroorlog uit die zo'n zes jaar duurde en tienduizenden levens eiste. "Mede daardoor is er niet veel toerisme", zegt Van den Berg. "Daar komt bij dat het een arm gebied is en doordat er niet echt grote steden zijn waar veel te zien is, komt het toerisme maar langzaam op gang."

Tadzjikistan ligt in het zuiden van de voormalige Sovjet-Unie en grenst onder meer aan Afghanistan en Pakistan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het grensgebied met Afghanistan onveilig is 'omdat er drugs en andere zaken worden gesmokkeld'. Dat bevestigt Van den Berg. 

Dictator

Het land wordt geregeerd door een dictator, president Emomalii Rachmon. Islamitisch terrorisme in het land richtte zich tot nu toe vooral tegen het regime, zegt RTL Nieuws-correspondent Martijn Smiers. "Bij de laatste grote aanslag, in september 2015, werden agenten aangevallen. Negen agenten werden daarbij gedood, dertien terroristen kwamen om."

Volgens officiële cijfers zijn ruim 1000 van de 8,7 miljoen Tadzjieken afgereisd naar het IS-kalifaat. Van hen zijn er zo'n 100 teruggekeerd. Dat jihadisme een probleem is, zegt ook Van den Berg. "Door de regering wordt daar hard tegen opgetreden, want er is wel een voedingsbodem voor, net als in omringende landen. Maar het regime gebruikt dat ook als stok om te slaan en hard op te treden tegen de bewoners."

Beelden van na het dodelijke ongeluk:

Een groep fietstoeristen in het Aziatische Tadzjikistan is aangereden. Onder de vier doden is een Nederlandse man van 56. Een Nederlandse vrouw (58) raakte gewond.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Tadzjikistan