Vredesprijs

Nobelprijs voor de Vrede voor strijders tegen seksueel geweld in oorlogen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPNobelprijs voor de Vrede voor strijders tegen seksueel geweld in oorlogen
RTL

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Denis Mukwege en Nadia Murad voor hun strijd tegen seksueel geweld in oorlogen. Dat heeft het Nobelcomité zojuist bekendgemaakt in het raadhuis van Oslo.

Denis Mukengere Mukwege (1955) is een Congolees gynaecoloog en mensenrechtenactivist.

Nadia Murad is (1993) is een jezidi mensenrechtenactiviste. Ze is als seksslavin bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) misbruikt en werd na haar vlucht naar Europa een woordvoerster van de slachtoffers van de systematische toepassing van seksueel geweld door IS op vrouwen.

Nadia Murad.© EPA
Nadia Murad.

De Nobelprijs voor de Vrede is een prijs die wordt toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij de bevordering van de vrede. Vorig jaar ging de prijs naar een organisatie die zich inzet voor een internationaal verbod op kernwapens: de ICAN.

OPCW

In 2013 kreeg de OPCW deze prijs, de organisatie was gisteren in het nieuws omdat een Russische geheime dienst heeft proberen in te breken in het wifi-netwerk van de organisatie in Den Haag.

Het Noors Nobelcomité bestaat uit mensen die gekozen zijn door het parlement van Noorwegen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden die uit de nalatenschap van Alfred Nobel beschikbaar is gesteld.

De laatste 17 winnaars:

  • 2017: ICAN: "Voor hun werk om de aandacht te vestigen op de rampzalige humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens en voor hun baanbrekende inspanningen om een verdrag te bereiken dat dergelijke wapens verbiedt."
  • 2016: Juan Manuel Santos: "Voor zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar [in Colombia] woedde".
  • 2015: Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië: "Voor zijn beslissende bijdrage aan het bouwen van een pluralistische democratie in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2011."
  • 2014: Kailash Satyarthi, Malala Yousafzai: "Voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs"
  • 2013: OPCW, 'Voor haar uitvoerige inspanningen om chemische wapens te elimineren.'
  • 2012: Europese Unie: "De Unie en haar voorlopers hebben meer dan zes decennia bijgedragen aan de bevordering van vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa."
  • 2011: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman. "Voor hun geweldloze inzet ten behoeve van de rechten en veiligheid van vrouwen om volwaardig mee te doen in het bereiken van vrede"
  • 2010: Liu Xiaobo (China) voor 'zijn lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China'.
  • 2009: Barack Obama (VS) voor zijn 'buitengewone inspanningen de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken'. President van de VS sinds januari 2008.
  • 2008: Martti Ahtisaari (Finland) voor zijn inzet om internationale conflicten op te lossen. Droeg onder meer bij aan vrede in Namibië, Atjeh en Kosovo.
  • 2007: Al Gore (VS) en de VN-organisatie IPCC, omdat zij mensen informeren over het gevaar van klimaatverandering. Al Gore heeft de documentaire An Inconvenient Truth, over de opwarming van de aarde, gemaakt.
  • 2006: Muhammad Yunus en zijn Grameen Bank (Bangladesh), de grondleggers van microkredieten.
  • 2005: VN-atoomwaakhond IAEA en hoofd Mohamed ElBaradei (Egypte) 'voor hun inzet om te voorkomen dat kernenergie wordt gebruikt voor militaire doelen en om te waarborgen dat vreedzame kernenergie zo veilig mogelijk wordt gebruikt.'
Lees meer over
NobelprijzenNobelprijs voor de VredeNoorwegen