Verhoor ging mis

'Journalist Khashoggi omgekomen bij ondervraging in consulaat'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP'Journalist Khashoggi omgekomen bij ondervraging in consulaat'
RTL

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi zou om het leven zijn gekomen bij een uit de hand gelopen ondervraging in het consulaat van Saoedi-Arabië in de Turkse stad Istanboel. De Saoedische autoriteiten zouden op het punt staan om daarover een verklaring af te leggen, meldt CNN.

Volgens CNN zouden de ondervragers zonder toestemming van het gezag in Saudi-Arabië hebben gehandeld.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Khashoggi, die kritiek uitte op de Saoedische kroonprins, verdween op 2 oktober. Hij was die dag het Saoedische consulaat binnengestapt om wat papieren te regelen.

De Turkse autoriteiten houden een groep Saoedi's verantwoordelijk die eerder die dag in twee kleine vliegtuigen naar Turkije was gekomen.

Jamal Kashoggie schreef kritisch over het regime in Saudi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije. Hij keerde niet meer terug toen hij zijn huwelijkspapieren op ging halen bij het consulaat.

Wrijvingen

De verdwijning van Khashoggi leidde ook tot wrijvingen tussen de oude Saoedische en Amerikaanse bondgenoten. Khashoggi woonde in de VS en schreef onder meer voor de Washington Post. President Trump heeft gedreigd met strafmaatregelen als blijkt dat Khashoggi in het consulaat is vermoord.

Saoedi-Arabië dreigde vervolgens met nog zwaardere tegenmaatregelen en waarschuwde dat het land grote economische invloed heeft.

Kroonprins duldt geen kritiek

Trump heeft naar eigen zeggen maandag met de koning gesproken. Die heeft volgens Trump gezegd geen idee te hebben wat er met Khashoggi is gebeurd. Onder de verdachten die in media worden opgevoerd is de zoon van de aan ouderdomskwalen lijdende koning Salman, kroonprins Mohammed bin Salman. De 33-jarige kroonprins is een erg ambitieus lid van de clan van de Sauds en is de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië. Hij duldt volgens waarnemers geen kritiek.

Saoedische koning wil onderzoek naar verdwijning journalist Khashoggi
Lees ook

Saoedische koning wil onderzoek naar verdwijning journalist Khashoggi