Krant plaatst laatste column van verdwenen journalist Khashoggi
De krant The Washington Post heeft de laatste column van Jamal Khashoggi geplaatst, de journalist uit Saoedi-Arabië die naar verluidt is vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel.
In de column maakt Khashoggi zich ernstig zorgen om de vrijheid van meningsuiting in de Arabische wereld.
Inwoners van Arabische landen worden verkeerd voorgelicht of helemaal niet geïnformeerd over wat er in de wereld gebeurt, schrijft hij.
Consulaat
Khashoggi, die kritiek uitte op de Saoedische kroonprins en het land ontvluchtte naar Turkije, verdween op 2 oktober. Hij was die dag het Saoedische consulaat in Istanboel binnengestapt om wat papieren te regelen. Wat er zich daar heeft afgespeeld is een raadsel. De journalist is daar mogelijk om het leven gekomen bij een 'uit de hand gelopen ondervraging', volgens sommigen is hij daar vermoord.
Khashoggi schreef onder andere voor de Washington Post. Die plaatst nu zijn laatst binnengekomen column.
De krant wachtte met publiceren omdat ze hoopten dat hij terug zou komen. "Nu moet ik accepteren: dat gaat niet gebeuren", schrijft een eindredacteur in een begeleidende tekst.
'Ernstige constatering'
In de column schrijft Khashoggi dat, op het land Tunesië na, er geen Arabische landen zijn waar journalisten normaal in vrijheid hun werk kunnen doen. Een 'ernstige constatering', noemt hij dat.
Censuur
De schrijver waarschuwt ervoor dat overheden in het Midden-Oosten er steeds meer aan doen om de media het zwijgen op te leggen. De overheid in zijn eigen land, bijvoorbeeld, heft krantenredacties op en zet journalisten gevangen die kritiek leveren op de staat. Wat Khashoggi daarbij opvalt: dit leidt nauwelijks nog tot protesten.
"Als gevolg hiervan hebben de Arabische regeringen de vrije hand gekregen om de media in toenemende mate het zwijgen op te leggen", schrijft Khashoggi. "Er was een tijd dat journalisten geloofden dat het internet censuur zou tegengaan. Maar deze regeringen, die er alles aan doen om controle te houden over informatie, hebben ook het internet geblokkeerd. Ze hebben ook lokale journalisten gearresteerd en adverteerders onder druk gezet om de inkomsten van specifieke uitgevers te schaden."
Volgens Khashoggi is het ook belangrijk dat er in het Arabisch wordt gepubliceerd over het gebrek aan democratie in de regio.