CIA: Saoedische kroonprins achter gruwelmoord Khashoggi
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zou opdracht hebben gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt The Washington Post op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.
Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam zou na de moord in stukken zijn gezaagd en is nog niet gevonden.
'Niet op de hoogte'
Saoedi-Arabië heeft altijd ontkend dat de kroonprins achter de moord op de journalist zou zitten. Khashoggi zou buiten weten van het koninklijk huis op het consulaat zijn vermoord door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saoedi-Arabië terug te brengen.
Donderdag meldde de openbaar aanklager in Ryad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi. De journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.
Onderschept telefoontje
De CIA zou zich baseren op een onderschept telefoongesprek tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins.
De ambassadeur belde Khashoggi om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanbul moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.
Ambassade ontkent
Khalid bin Salman pleegde het telefoontje in opdracht van zijn broer, schrijft de krant. Of de ambassadeur op de hoogte was van de moordplannen is niet bekend. Een woordvoerder van de Saoedische ambassade ontkent in de krant de inhoud van het gesprek.
In een reactie op Twitter schrijft Khalid bin Salman dat hij in 2017 voor het laatst contact had met Khashoggi. "Ik heb hem nooit telefonisch gesproken en hem zeker niet aangeraden voor wat dan ook naar Turkije te gaan. Ik vraag de Amerikaanse regering om alle informatie over deze bewering vrij te geven."
Ook zou meespelen dat volgens de CIA Mohammed bin Salman de feitelijke machthebber is in Saoedi-Arabië. "Het algemene standpunt is dat het onmogelijk is dat dit is gebeurd zonder dat hij op de hoogte of betrokken was", zegt een bron van de krant.