India puzzelt op manier om lichaam Amerikaanse avonturier te bergen
De Indiase autoriteiten worstelen met de vraag hoe ze het lichaam van de Amerikaanse avonturier John Allen Chau kunnen weghalen van het afgelegen eiland waar hij vorige week werd aangevallen door bewoners. Ze begroeven Chau op het strand nadat ze hem hadden gedood.
Het Noord-Sentineleiland is onderdeel van de afgelegen Andaman-eilandengroep (kaartje: zie onder) en valt officieel onder India. Dat land laat de bewoners het liefst met rust. De autoriteiten durven het eiland eigenlijk niet op omdat mensen van buiten vijandig tegemoet worden getreden.
Met pijlen beschoten
Dat is wat Chau vorige week het leven kostte. Hij is waarschijnlijk omgekomen nadat hij met pijlen was beschoten, zegt de politie. Die is nu in overleg met antropologen en andere deskundigen. Samen bekijken ze of er een manier is om het lichaam veilig te stellen zonder de eilandbewoners te beledigen of schrik aan te jagen.

Dependera Pathak, de baas van de politie op de Andamanen en Nicobaren, noemt het een 'ingewikkeld dilemma'. "We moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn. Daarbij moeten we de gevoeligheden van de groep in de gaten houden en kijken naar wat wettelijk is toegestaan."
Onaanvaardbaar risico
Antropologen zijn het erover eens dat het slachtoffer een onaanvaardbaar risico nam toen hij zich door vissers tegen betaling op het eiland liet afzetten. "Hij heeft de agressie uitgelokt", zegt P.C. Joshi, hoogleraar antropologie aan de universiteit van Delhi.
Chau zou niet alleen zijn eigen leven op het spel hebben gezet, maar ook dat van de eilandbewoners. "Ze hebben weinig weerstand tegen veel ziektes. Ze zijn niet overal immuun voor: een simpel griepje kan ze het leven kosten."
Chau kwam tot tweemaal toe aan land. De eerste keer, vorige week donderdag, werd hij verjaagd door een pijl nadat hij voorzichtig contact had gelegd met een paar eilandbewoners. Hij zwom terug naar de boot van de vissers die hem hadden afgezet.
Overtuigd christen
Nadat hij de nacht erop zijn verhaal op papier had gezet en aan de vissers had gegeven, keerde hij vrijdag terug naar het eiland. Het is niet duidelijk wat er toen gebeurde, maar de vissers zagen zaterdagochtend vanuit de verte hoe Chaus lichaam over het strand werd gesleept en begraven.
De 26-jarige Amerikaan stond bekend als een overtuigd christen die belangstelling had voor missionariswerk. De christelijke boodschap verspreiden op Noord-Sentineleiland, dat een reputatie heeft als 'gevaarlijkste eiland ter wereld', zou al sinds de middelbare school een droom van hem zijn geweest, zegt iemand die hem kende.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De familie van Chau heeft op Instagram laten weten niemand iets kwalijk te nemen: niet de eilandbewoners, en niet de vissers die hem in ruil voor 325 dollar bij het eiland hadden afgezet. Vijf vissers zijn door de politie gearresteerd, maar de nabestaanden van Chau hebben opgeroepen hen vrij te laten.
'Niet boos worden'
In het laatste bericht van Chau aan zijn familie staat dat ze waarschijnlijk van hem zouden denken dat hij stapelgek was geworden, maar dat hij ervan overtuigd was dat het bezoek de risico's waard was. Hij vroeg ze niet boos te worden als hij om het leven zou komen.
De politie heeft dinsdag vanuit de lucht een patrouille boven het eiland uitgevoerd. Gisteren is een boot van de kustwacht, met de politie aan boord, in de buurt van het eiland afgemeerd.