Libië

Boot met 120 migranten gezonken, gevreesd wordt voor veel doden

Door RTL Nieuws / ANP / AP··Aangepast:
© SOS MediterraneeBoot met 120 migranten gezonken, gevreesd wordt voor veel doden
RTL

Bij de kust van Libië is een rubberboot met migranten gezonken. Drie opvarenden konden worden gered, maar over het lot van 117 anderen wordt gevreesd.

De drie overlevenden zeggen tegen de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) dat de boot met 120 opvarenden donderdagnacht uit Garabulli in Libië was vertrokken.

"De overlevenden vertelden ons dat ze al tien tot elf uur op zee hadden rondgedobberd, toen de boot begon te zinken'', zegt woordvoerder Flavio Di Giacomo van de IOM. "Volgens hen kwamen de meesten uit West-Afrika en waren onder meer een zwanger meisje en twee kinderen, van wie een slechts een paar maanden oud was, aan boord."

Reddingsboten

Een verkenningsvliegtuig van het Italiaanse leger spotte de zinkende boot als eerste en dropte een tweetal reddingsboten maar moest terug naar de basis om bij te tanken. Vervolgens haalde een helikopter van een nabijgelegen marineschip de overlevenden uit het water.

De drie overlevenden zijn met ernstige onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis op het eiland Lampedusa afgevoerd. Een reddingsoperatie vanuit Libië leverde niets op. De Italiaanse kustwacht zegt dat Libië een nabijgelegen vrachtschip had gevraagd om te zoeken naar overlevenden, maar niemand werd gevonden.

IOM veronderstelt dat de vermiste opvarenden zijn verdronken.

4449 migranten

Volgens IOM zijn de eerste zestien dagen van dit jaar 4449 migranten in Europa aangekomen die de oversteek hebben gewaagd. In 2018 waren dat er in dezelfde periode nog 2964.

"Zolang in Europa de poorten openstaan, zullen mensensmokkelaars altijd mensen de zee op blijven sturen en zullen er mensen verdrinken", reageerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini op Facebook.

Vorig jaar verdronken er 2297 migranten of raakten vermist op zee.

Lees meer over
Internationale Organisatie voor Migratie (IMO)MigratieVluchtelingenLibië