Mogelijk forse boetes

Onderzoek naar gebruik livebeelden van bloedbad Nieuw-Zeeland

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© FacebookOnderzoek naar gebruik livebeelden van bloedbad Nieuw-Zeeland
RTL

De Australische mediawaakhond onderzoekt of media in de fout zijn gegaan door livebeelden te gebruiken van het bloedbad in Nieuw-Zeeland.

De Australian Communications and Media Authority (ACMA) heeft de bevoegdheid forse boetes op te leggen als de regels worden overtreden.

Fragmenten of screenshots

De schutter, Australiër Brenton Tarrant, zond via Facebook live beelden uit van de moordpartijen in twee moskeeën. Sommige Australische televisiezenders gebruikten fragmenten of screenshots uit die livestream. De toezichthouder besloot daarop een 'formeel onderzoek' in te stellen.

Familie schutter Christchurch walgt van zijn daden: 'Het spijt ons zo'
Lees ook

Familie schutter Christchurch walgt van zijn daden: 'Het spijt ons zo'

De ACMA zegt ook 'bezorgd' te zijn over materiaal dat is verspreid via websites van zenders, maar daar heeft het geen zeggenschap over.

Raad voor de Journalistiek

De waakhond overlegt ook met de Australische Raad voor de Journalistiek, die de berichtgeving over de aanval eveneens tegen het licht zou houden.

De door de schutter gestreamde beelden van het bloedbad hebben zich eerder als een olievlek verspreid over het internet. Facebook zei de oorspronkelijke video 'snel' te hebben verwijderd. Het bedrijf zou binnen 24 uur nog eens 1,5 miljoen filmpjes hebben weggehaald met beelden van de schietpartijen.

De schutter, Australiër Brenton Tarrant, zond via Facebook live beelden uit van de moordpartijen in twee moskeeën.
Lees meer over
FacebookAanslag ChristchurchNieuw-Zeeland