Altijd dodelijk

Hondsdolheid maakt eerste dodelijke slachtoffer in 200 jaar in Noorwegen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Hondsdolheid maakt eerste dodelijke slachtoffer in 200 jaar in Noorwegen
RTL

In Noorwegen is deze week een vrouw overleden aan de gevolgen van hondsdolheid, ze is de eerste dode in meer dan 200 jaar door de ziekte.

De 24-jarige vrouw liep de ziekte op tijdens een vakantie op de Filipijnen, waar ze werd gebeten door een puppy die ze op straat zag en meenam naar haar hotel. Eenmaal thuis in Noorwegen werd ze ziek en overleed ze maandag, meldt de Britse omroep BBC.

'Dierenliefde werd haar fataal' 

Haar nabestaanden willen nu dat de Noorse overheid een hondsdolheid-vaccinatie verplicht stelt voor reizen naar de Filipijnen. "Haar dierenliefde werd haar fataal. Onze angst is dat dit ook anderen overkomt met net zo'n warm hart." 

Hondsdolheid is een ziekte die in West-Europa zo goed als uitgeroeid is, waardoor het gevaar kan worden onderschat. De ziekte is, voordat er symptomen optreden, nog te behandelen. Maar zodra de ziekte zich na enkele weken of maanden voor het eerst heeft geopenbaard, is de afloop altijd dodelijk.  

De ziekte wordt opgelopen door een beet van een besmet dier. Beten van zwerfhonden, vossen en vleermuizen zijn bekende oorzaken en zijn zeker in risicolanden reden voor alarm. 

Hondsdolheid is bijna altijd dodelijk

Lees meer over
HondsdolheidNoorwegenFilipijnen