Ouders van pestende kinderen krijgen in de VS straks een boete: 'Geen gek idee'
Ouders kunnen in het Amerikaanse plaatsje Wisconsin Rapids een boete van honderden dollars krijgen als hun kinderen andere kinderen pesten. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel.
Als het aan strafrechtadvocaat Richard van der Weide ligt, moet Nederland serieus naar dit voorstel kijken om extreme gevallen van pesten tegen te gaan. Pesten is in Nederland niet strafbaar. Maar als het pesten overgaat in stalken, belaging, bedreiging of oplichting, staan daar wel straffen op.
Drie dochters
In een aantal Amerikaanse plaatsjes ligt dat anders. Plover was de eerste stad die een boete van 124 dollar (omgerekend 110 euro) rekende voor ouders van pestende kinderen. In North Tonawanda is de geldboete twee keer zo hoog, of zelfs vijftien dagen gevangenisstraf.
Volgens The New York Times hoopt een vader van drie zwaar gepeste dochters dat zijn stad het voorbeeld van de twee andere Amerikaanse stadjes volgt.
Gedragsverandering
De omstreden maatregelen dienen volgens lokale functionarissen vooral als maatregelen om af te schrikken. Critici zijn bang dat ouders op een onrechtvaardige manier gestraft worden voor de acties van hun kinderen, en dat daarmee het doel van gedragsverandering bij de pestkoppen niet bereikt wordt. Sinds de intrede van de wet zijn er amper boetes uitgedeeld, wat volgens de lokale politie een teken van succes is.
"Ik vind het geen gek idee", stelt strafrechtadvocaat Van der Weide. "Strafrecht is een laatste redmiddel wanneer het niet lukt om bepaald gedrag op elegante wijze te stoppen."
Extreme gevallen
De afgelopen jaren zijn er meerdere extreme gevallen van pesten bekend waarbij het slachtoffer psychische klachten kreeg of zelfs zelfmoord pleegde, vertelt Van der Weide. "In dat soort zaken kan het straffen van de ouders helpen om ernstig pesten te beteugelen."
De strafrechtadvocaat ziet overeenkomsten met de leerplicht. "Omdat we de ontwikkeling van kinderen zo belangrijk vinden, hebben we de leerplicht ingesteld. Als kinderen onder de achttien jaar niet naar school gaan, krijgen de ouders ook een straf. Waarom lossen we pesten niet op dezelfde manier op?"
Grijs gebied
De uitdaging om pesten strafbaar te maken, ligt in de lastige omschrijving van het begrip. Want waar houdt plagen op, en begint pesten? "Het is een grijs gebied en het zal een flinke juridische uitdaging worden om zulke strafwetten in te voeren", vertelt Van der Weide.
De geschiedenis wijst volgens hem uit dat zoiets gelukkig wel kan. "Straffen voor ingewikkelde handelingen als stalken en beledigen zijn ook opgenomen in het strafrecht. De overheid zal haar tanden moeten laten zien om extreme gevallen van pesten tegen te gaan."