Buitenland

Justitie VS claimt 11,3 miljard van drugsbaas El Chapo

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPJustitie VS claimt 11,3 miljard van drugsbaas El Chapo
RTL

Het Amerikaanse openbaar ministerie is nog niet klaar met de Mexicaanse drugsbaas Joaquin Guzman, beter bekend als El Chapo. Het OM eist nog 11,3 miljard euro van hem, in een zogeheten ontnemingsprocedure.

Het bedrag is gebaseerd op wat hij aan cocaïne, marihuana en heroïne gesmokkeld zou hebben door de jaren heen. Dat is vervolgens vermenigvuldigd met de gemiddelde marktprijs van de drugssoorten, meldt Reuters.

Ter vergelijking: het Nederlandse Openbaar Ministerie pakte in 2018 in totaal 171 miljoen euro aan vermogen af van criminelen. Dat was overigens vooral te danken aan de 100 miljoen euro die ING betaalde als onderdeel van de schikking die de bank trof.

Waar is het geld?

Het is overigens onduidelijk wat de Amerikaanse aanklagers in beslag willen nemen aan bezittingen van Guzman om te verkopen. 

"Dit is een theoretische exercitie, omdat het de overheid nooit gelukt is om ook maar een cent van de 11,3 miljard die meneer Guzman verdiend zou hebben, heeft kunnen vinden", zegt een advocaat van hem dan ook. 

Levenslang

De 62-jarige Guzman is in februari schuldig bevonden door een jury aan alle tien de aanklachten die er tegen hem waren. Hij wordt waarschijnlijk tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, op 17 juli hoort hij hoe lang hij de gevangenis in moet. 

Guzman smokkelde vanaf de jaren 80 cocaïne vanuit Mexico naar de VS en wist lange tijd uit handen van de overheid te blijven. Hij wist tot twee keer toe uit twee zwaarbeveiligde Mexicaanse gevangenissen te ontsnappen. In 2016 werd hij opnieuw gevangengenomen, en uitgeleverd aan de VS. 

Holleeder achter de tralies kost maatschappij ruim 89.000 euro per jaar
Lees ook

Holleeder achter de tralies kost maatschappij ruim 89.000 euro per jaar

Lees meer over
Joaquín Guzmán