Tienduizenden brandhaarden

#PrayForTheAmazon: Braziliaans regenwoud staat in brand, hoe erg is het?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA#PrayForTheAmazon: Braziliaans regenwoud staat in brand, hoe erg is het?
RTL

Duizenden hectares Braziliaans regenwoud staan in brand, maar volgens gebruikers van social media wordt er geen aandacht aan besteed. Tienduizenden, veelal millennials, vragen er nu aandacht voor met de hashtag #PrayForTheAmazon. Wat is er aan de hand? Frans Bongers, hoogleraar bosecologie en bosbeheer aan de Wageningen University, geeft antwoord.

Dit jaar zijn er in het Amazonegebied tot dusver 43.694 branden geweest. Ter vergelijking, het hele vorige jaar waren er 18.140 branden in het gebied. Uit gegevens van het Braziliaanse nationale ruimtevaartinstituut blijkt dat het aantal branden in het Amazonegebied in de afgelopen 7 jaar nooit zo hoog was als nu. In de afgelopen 48 uur zijn in het Amazonegebied op 585 plekken branden waargenomen door de satelliet.

Het aantal branden in het Braziliaanse regenwoud is nog nooit zo groot geweest. Er zijn er dit jaar in het Amazonegebied al duizenden en duizenden geweest.

Waarom gebeurt dit nu?

"Er zijn nu branden in de Westelijke Amazone, dat is een nat gebied. Dat daar branden uitbreken op een natuurlijke manier lijkt mij vrij uitzonderlijk. Dit moet haast aangestoken zijn. Het zou nog kunnen door inslag van donder en bliksem, maar het lijkt meer op uit de hand gelopen vuur. Aangestoken door de mens: soms onbewust, maar meestal bewust. Ik denk dat de meeste branden ontstaan zijn doordat mensen bos kwijt willen voor veeteelt of gewassen.

Brazilië is bezig het bos in de uitverkoop te doen ten faveure van de economie. Dat is een kortetermijnoplossing: die economie floreert omdat mensen vlees en soja kopen van daar. Dus onze beslissingen hebben een groot effect op het gedrag daar."

Brazilië brandt: vuurzee in Amazonegebied door massale ontbossing
Lees ook

Brazilië brandt: vuurzee in Amazonegebied door massale ontbossing

Druk op president Bolsonaro neemt toe

De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador, melden Braziliaanse media. Bolsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. De ontbossing van de Amazone neemt daardoor verder toe.

Hoe erg zijn de branden?

"Het is het rijkste gebied van biodiversiteit en planten- en diersoorten. De branden in de Amazone hebben een effect op de biodiversiteit. Er leven duizenden bijzondere soorten. De westelijke Amazone is misschien wel het rijkste gebied ter wereld aan diversiteit en soorten. Daar zijn gebieden waar 400 boomsoorten per hectare staan. Als ik op de kaart kijk, zie ik dat ook in dat gebied branden zijn.

Er gaat bij de branden veel koolstof de lucht in. De effecten daarvan zijn groot. Ik stond versteld dat je dit al ziet in Sao Paulo. Dit is ongezond voor de mens en ongezond voor het systeem. Heel veel koolstof in de lucht levert broeikaseffect op: dat heeft grote effecten op het klimaat. Het warmt de aarde verder op.

Daarnaast is het ook schadelijk voor de bewoners van het gebied. Het is alsof je de hele tijd boven een barbecue staat te happen."

Wat zijn de gevolgen?

"De natuur kan herstellen, maar dat duurt tientallen jaren. Wat weg is aan dieren, blijft weg. Die vluchten en komen niet meer terug."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.