Marathonloper Kipchoge wil historie schrijven: 'Alsof ik als eerste naar de maan ga'

Het is al decennialang de magische grens voor marathonlopers: een tijd neerzetten onder de twee uur. Dat zou morgen weleens werkelijkheid kunnen worden. Samen met 42 'hazen' wil de 34-jarige Keniaan Eliud Kipchoge geschiedenis gaan schrijven.
Hij is al olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de marathon, maar dat is nog niet genoeg voor Kipchoge. Alles wordt uit de kast getrokken om hem de snelste tijd ooit te laten lopen op de marathon. Wil hij de magische tijd neerzetten, dan moet hij precies honderd seconden sneller lopen dan zijn eigen wereldrecord.
Dat wereldrecord liep hij vorig jaar in Berlijn. Toen snelde hij naar een tijd van 2 uur, 1 minuut en 39 seconden. "De marathon van Berlijn en deze in Wenen zijn heel verschillend", zei Kipchoge er zelf over. "In Berlijn ging het om winnen en een wereldrecord lopen. Hier in Wenen voelt het een beetje alsof ik als eerste mens naar de maan ga."
Nooit durven dromen
De Nederlandse oud-atleet en atletenmanager Jos Hermens (69) is vanaf 2014, toen het idee ontstond, betrokken bij dit project. Hij had voor 2014 nooit durven dromen dat hij het bij leven nog mee zou maken dat een atleet onder de twee uur zou duiken.
"Het is een bijna onmogelijke opgave, als je kijkt naar de natuurlijke ontwikkeling van de mens zou dit pas over twintig/dertig jaar kunnen gebeuren. Pas toen de wetenschap om de hoek kwam kijken, begon ik te geloven dat het eerder kon."
De volledige afstand van 42 kilometer en 195 meter is van tevoren geregisseerd. Er is gekozen voor een nagenoeg vlak parcours in het Wiener Prater-park in Wenen. De lengte van het parcours is 4,3 kilometer en aan beide uiteinden bevindt zich een rotonde, zodat hij geen snelheid hoeft te verliezen. Daarnaast zijn er speciale stukken asfalt aangelegd, waardoor ook de ondergrond optimaal is.
Laten niets aan het toeval over
Om niets aan het toeval over te laten, is ook over de ideale locatie uitvoerig nagedacht. "Er is voor Wenen gekozen omdat daar in oktober de perfecte weercondities zijn", zegt Hermens.
"Met een lage luchtvochtigheid en een temperatuur die tussen de 9 en 14 graden ligt is het ideaal weer om een snelle tijd te lopen. Daarnaast is er nauwelijks kans op wind. Mocht het toch gaan waaien dan zullen de bomen langs het parcours en de andere atleten ervoor zorgen dat Kipchoge toch weinig merkt van de wind."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In totaal zullen 42 tempomakers, ook wel 'hazen' genoemd, Kipchoge helpen bij deze recordpoging. Per keer lopen er acht atleten om hem heen om het juiste tempo vast te houden en om Kipchoge uit de wind te houden. Om ervoor te zorgen dat de atleten ook echt het juiste tempo lopen, rijdt een auto vijftien meter voor ze uit. De auto projecteert laserstralen op het parcours zodat de lopers precies weten hoe hard zij moeten lopen.
Twee jaar geleden net niet
De 34-jarige koning van de marathon probeerde op 6 mei 2017 ook al eens onder de barrière van 2 uur te duiken. Dat was toen op het racecircuit van Monza (Italië). Hij haalde het net niet en bleef steken op een tijd van 2.00.25.
"Er zijn drie verbeterpunten ten opzicht van de vorige keer", legt Hermens uit. "Punt 1: de luchtvochtigheid was die dag te hoog. Dat is de reden dat we nu gekozen hebben voor Wenen. Het tweede punt was dat Kipchoge te weinig vocht en dus koolhydraten binnenkreeg. Het laatste punt was het ontbreken van publiek. Kipchoge vond het erg saai om op die manier te lopen, daardoor hopen we dat er nu een hoop publiek op afkomt."