Tegen kabinetsbeleid in

D66 na onrust in Syrië: IS-terroristen toch in Nederland berechten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPD66 na onrust in Syrië: IS-terroristen toch in Nederland berechten
RTL

De situatie in het noorden van Syrië dwingt Nederland ertoe IS-strijders hier te berechten. Dat zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66.

Sjoerdsma deed zijn uitspraken in het programma Buitenhof. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen. Sinds de inval van Turkije in Syrië is het erg onrustig in het gebied.

Gevangenenkamp in Noord-Syrië beschoten: '800 IS-leden ontsnapt'
Lees ook

Gevangenenkamp in Noord-Syrië beschoten: '800 IS-leden ontsnapt'

Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn 785 IS'ers uit het kamp Ain Issa ontsnapt. Eerder zouden IS'ers zijn ontkomen uit een kamp bij Raqqa. Het Turkse leger viel het gebied deze week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren.

Mogelijkheid ontglipt

Sjoerdsma vreest dat IS'ers 'onder de radar naar Nederland komen en daar verschrikkelijke dingen gaan doen'. Dat moet voorkomen worden door ze hier te berechten. "Het ziet er gewoon naar uit dat die mogelijkheid ons ontglipt."

Sven Koopmans van coalitiepartner VVD keerde zich fel tegen het voorstel. "Mensen moeten daar blijven en berecht worden."

Vele tienduizenden mensen in het noorden van Syrië zijn op de vlucht geslagen. Zelfs Artsen zonder Grenzen vindt het er niet meer veilig genoeg en heeft hun laatste ziekenhuis aan de grens moeten sluiten. "Het is hier verschrikkelijk."
Lees meer over
Sjoerd SjoerdsmaD66VVDTerrorismeIslamitische StaatTurkijeSyrië