Crisisoverleg

'Geen Nederlandse IS-terroristen ontsnapt in Noord-Syrië'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Geen Nederlandse IS-terroristen ontsnapt in Noord-Syrië'
RTL

Er zijn 'zover wij weten' geen Nederlandse IS-strijders ontkomen uit kampen in Noord-Syrië door het Turkse militaire offensief. Dat zei minister Blok van Buitenlandse Zaken zojuist.

Blok overlegt vandaag en morgen met de EU-ministers in Luxemburg over onder andere de ontwikkelingen in Syrië.

'Helder signaal'

De minister zei 'veel zorgen te hebben over de berichten en verschrikkelijke beelden' uit het gebied. Hij zei te hopen dat de EU 'een helder signaal' afgeeft.

Een van de opties is een Europees wapenembargo. Verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, hebben dit nationaal al besloten.

Ook Frankrijk stopt met wapens leveren aan Turkije
Lees ook

Ook Frankrijk stopt met wapens leveren aan Turkije

Vorige week woensdag trok Turkije het noordoosten van Syrië binnen om de Koerden daar te verdrijven.

'Veilige zone'

Turkije ziet een Koerdische groepering daar, de YPG, als een verlengstuk van de PKK. De PKK is een verzetsgroepering die in het verleden veel aanslagen heeft gepleegd in Turkije. De Turkse president Erdogan zei dat hij een 'veilige zone' wilde creëren. Hij wil de Koerdische strijders van de YPG verdrijven uit het grensgebied en tegelijkertijd een plek creëren waar de miljoenen Syrische vluchtelingen, die nu in Turkije zitten, kunnen worden gehuisvest.

Eerder stond de regio deels onder controle van de Amerikanen, wat het Turkse leger op afstand hield. President Trump riep afgelopen week plotseling alle Amerikaanse militairen terug. Een 'steek in de rug', vonden de Koerden dat. Gisteren werd bekend dat de Koerden een deal hebben gesloten met het Syrische leger om de Turken te verdrijven.

'Geen chantage'

"Na de dreigementen van Erdogan om meer migranten naar Europa te sturen, hoorde je in veel EU-landen: we laten ons niet chanteren", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar nu is de vraag: doen ze dan vandaag ook iets tegen Turkije? De Tweede Kamer eist sancties, minister Blok sluit niets uit, maar alle 28-landen moeten het eens worden", zegt Lambie.

"Een van de mogelijkheden is een Europees wapenembargo. Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben die stap al gezet. Dat zou een behoorlijke stap van EU-landen zijn tegen NAVO-partner Turkije, zeggen insiders. Ook kun je denken aan sancties tegen hooggeplaatste personen in het Turkse regime, maar of dat lukt, is onzeker. EU-landen zijn tot nu toe altijd huiverig om Turkije heel hard aan te pakken, ook vanwege die afspraken over de vluchtelingendeal."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Stef BlokSyrië