Duizend restaurants

Au revoir, foie gras: New York verbiedt verkoop Franse delicatesse

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPAu revoir, foie gras: New York verbiedt verkoop Franse delicatesse
RTL

Dierenactivisten krijgen hun zin in New York: de gemeenteraad heeft daar gisteren besloten dat de Franse delicatesse ganzenlever uit de schappen moet. Vanaf 2022 wordt het product verbannen.

New York is niet de eerste plaats waar het product verboden wordt. In de Amerikaanse staat Californië mag ganzenlever ook al niet verkocht worden. In veel landen, zoals Israël, Tsjechië en Groot-Brittannië, is de productie van de delicatesse al verboden.

Luxe Playboy Club past menu aan na klacht Pamela Anderson
Lees ook

Luxe Playboy Club past menu aan na klacht Pamela Anderson

Ganzen- of eendenlever

Foie gras ligt dan ook al veel langer onder vuur. De delicatesse wordt gemaakt van ganzen- of eendenlever. En om te zorgen dat die levers zo groot mogelijk zijn, worden de dieren soms dwangmatig gevoed.

Daarnaast kunnen voor foie gras alleen de mannelijke levers worden gebruikt. Er gaan gruwelijke beelden rond van vrouwelijke kuikentjes die levend worden fijngehakt, omdat fokkers ze niet nodig hebben.

Volgens de New York Times hebben zo'n duizend restaurant in New York nu foie gras op het menu staan. Een aantal chefs reageren dan ook verontwaardigd op het nieuws.

2000 dollar boete

"New York staat bekend vanwege de fantastische gastronomie, hoe kunnen we zonder foie gras?", schrijft een chef. "Wat wordt het volgende: geen kalfsvlees meer?", zegt een ander.

Wie in New York na 2022 toch nog foie gras serveert of verkoopt, riskeert een boete van 2000 dollar of maximaal een jaar gevangenisstraf.

Lees meer over
DierenmishandelingVoedingVerenigde Staten