Grazende geiten redden bibliotheek van bosbranden
Bij de bosbranden in Californië heeft een hongerige kudde van 500 geiten ervoor gezorgd dat de Ronald Reagan Presidential Library gered is van de vlammenzee. De bibliotheek in Simi Valley, in de buurt van Los Angeles, heeft de geiten eerder dit jaar ingehuurd.
Dat ging om een preventieve maatregel: de beesten zijn dol op het licht ontvlambare struikgewas. Rondom het complex zouden ze voldoende aan hun trekken komen.
In het complex liggen Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy begraven en zijn de presidentiële archieven opgeslagen.
De geiten werden ingehuurd bij een lokaal bedrijf, 805 Goats, om ongeveer 13 hectare land vrij te maken. Ze deden de afgelopen maanden waarvoor hun hoeder betaald werd en creëerden zo een kale strook waar het vuur niet meer om zich heen kon grijpen. De brandweerlieden kregen zo extra tijd om te reageren.
De bosbranden in Californië, aangewakkerd door droogte en een harde wind, zorgen voor veel evacuaties en stroomuitval in de hele staat. Het vuur in het westen van de VS kan zich razendsnel verspreiden.
Bijzondere namen
De groep geiten heeft al eerder deelgenomen aan soortgelijke reddingsoperaties. Enkele ervaren grazers in deze kudde heeft inmiddels bijzondere namen gekregen, zoals Vincent van Goat, Selena Goatmez en Goatzart.
Melissa Giller, woordvoerster van de bibliotheek, vertelt aan Reuters. ''We kwamen deze kudde op het spoor na een tip van een brandweerman. Hij geloofde dat de beesten het de brandweer gemakkelijker kon maken.''
Het enorme pand is uitgerust met branddeuren, een ondergrondse kluis en sprinklers. Maar de woordvoerster laat weten dat de brandweer nog het meest werd geholpen door de 'vuurvrije zone' die door de grazende geiten werd gecreëerd.
Duizend dollar
Ze benaderde Scott Morris, die een jaar geleden een bedrijfje is gestart. Hij vraagt duizend dollar per hectare land om zijn kudde hun werk te laten doen. Vanwege het groeiende aantal branden de afgelopen maanden, heeft hij zijn kudde al moeten verdubbelen om aan de vraag te kunnen voldoen.
Nieuw is dit fenomeen niet. In Spanje en Portugal is de inzet van geiten al enige jaren een succesvolle aanpak.