'Weerzinwekkend'

Aanslag London Bridge is nu politiek, tot afgrijzen van nabestaanden

Door Chris Koenis··Aangepast:
© EPAAanslag London Bridge is nu politiek, tot afgrijzen van nabestaanden
RTL

Nog geen 24 uur na de aanslag op London Bridge lagen de eerste politieke verwijten op tafel in de Britse verkiezingscampagne. Premier Boris Johnson beschuldigde zijn rivalen van het vrijlaten van de dader, een veroordeelde terrorist. Ondanks het verzoek van nabestaanden om dit niet te doen.

Afgelopen vrijdag stak de 28-jarige Usman Khan vijf mensen neer in Londen, twee van hen overleefden die aanslag niet. 

Volgens Johnson is het de schuld van Labour, de partij van zijn aartsvijand Jeremy Corbyn, dat Khan vrij rond liep. Hij werd zes jaar geleden veroordeeld voor terreur, maar werd vorig jaar vervroegd vrijgelaten, op voorwaarde van het dragen van een enkelband.

Doden aanslag London Bridge waren studenten aan universiteit Cambridge
Lees ook

Doden aanslag London Bridge waren studenten aan universiteit Cambridge

"De reden dat deze moordenaar op straat liep, kwam door de automatische vervroegde vrijlating die in het leven is geroepen door een linkse regering", zei Johnson gisteren in een verhit interview met Andrew Marr op de BBC. 

De familie van een van slachtoffers, de pas afgestudeerde Jack Merritt, riep eerder op dat de moord op hun 'knappe, getalenteerde jongen' niet moest worden uitgebuit voor politiek gewin.

"Mijn zoon Jack zou niet willen dat zijn dood zou worden gebruikt als voorwendsel voor meer draconische straffen of het onnodig vasthouden van mensen", schreef de vader van Merritt op Twitter.

Twitterstorm

Dat was al lang en breed begonnen op zaterdagochtend. Het was parlementslid Yvette Cooper (Labour) die op Twitter schreef hoe het toch kon dat een veroordeelde terrorist na zes jaar vrij was gekomen.

De reacties stroomden binnen, onder meer van minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Conservatieven). Zij herinnerde Cooper eraan dat het Labour-wetgeving in 2018 was geweest die ervoor had gezorgd dat veroordeelde criminelen na het uitzitten van de helft van hun gevangenisstraf moesten worden vrijgelaten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In het BBC-interview gaf Johnson daar gisteren gevolg aan. "Ik vind het belachelijk en weerzinwekkend dat individuen die zo gevaarlijk als deze man zijn na slechts acht jaar gevangenisstraf naar buiten mogen. En dat is waarom we wet gaan veranderen", zei Johnson, die Labour nog maar eens de schuld gaf.

'Andere aanpak'

Toen de zittende premier vervolgens werd geconfronteerd met het beleid van zijn eigen Conservatieve partij, waaronder bezuinigingen bij de politie, reclassering en justitie, bleef hij herhalen dat hij daar zelf niets mee te maken had. "Ik ben pas 120 dagen in functie", aldus Johnson, "Ik ben een nieuwe premier. We kiezen een andere aanpak."

Volgens Labour-leider Corbyn moeten er lessen worden getrokken uit het incident. Corbyn wil een volledig onderzoek naar de vrijlating van Khan, zei hij tegen Sky News. Of veroordeelden altijd hun volledige straf moeten uitzitten, wilde hij niet zeggen. "Ik denk dat het afhangt van de omstandigheden en de straf, maar dat het cruciaal is wat ze in de gevangenis hebben gedaan."

Britten kiezen op 12 december

Na lang steggelen is eind oktober besloten tot vervroegde verkiezingen in Groot-Brittannië. Deze worden volgende week donderdag gehouden en staan voor een groot deel in het teken van brexit.

Premier Johnson heeft een akkoord uitonderhandeld met de EU, maar het Britse Lagerhuis moet hier nog over stemmen. Om meer kans te maken op een deal, wil Johnson zijn mandaat vergroten door de verkiezingen te winnen. 

Op uiterlijk 31 januari 2020 moeten de Britten vertrokken zijn uit de EU.

Lees meer over
Boris JohnsonJeremy CorbynLabourTerrorismeSteekpartijGroot-Brittannië