368 zetels

Exitpoll: Conservatieven winnen verkiezingen met grote meerderheid, brexit kan doorgaan

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© EPAExitpoll: Conservatieven winnen verkiezingen met grote meerderheid, brexit kan doorgaan
RTL

De Britse Conservatieven hebben de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk gewonnen met een grote meerderheid, lijkt na de exitpoll die zojuist gepubliceerd is. Uit de eerste prognose van de BBC blijkt dat de Conservatieven 368 zetels halen in het Lagerhuis dat 650 zetels telt.

Het gaat om een exitpoll, en het is dus ook nog onduidelijk hoe de zetelverdeling er precies uitziet. Volgens de peiling komt de Labour Party van Jeremy Corbyn uit op 191 zetels. De brexitpartij van Nigel Farage haalt geen enkele plek.

Brexit

De Conservatieven winnen in de exitpoll vijftig  zetels vergeleken met de verkiezingen in 2017 die door Johnsons voorganger Theresa May werden uitgeschreven. Die dacht met een stembusgang de meerderheid in het Lagerhuis te kunnen uitbreiden. Ze kwam bedrogen uit en werd opgescheept met een minderheidskabinet. Haar brexitakkoord werd daarna drie keer weggestemd.

Door deze uitslag kan premier Boris Johnson de Withdrawal Agreement Bill, de wet die het mogelijk maakt om brexit ten uitvoer te brengen, opnieuw in stemming brengen.

Oer-brexiteer Nigel Farage doet niet mee aan Britse verkiezingen (maar speelt toch een grote rol)
Lees ook

Oer-brexiteer Nigel Farage doet niet mee aan Britse verkiezingen (maar speelt toch een grote rol)

Brexit op 31 januari 2020

Een paar maanden geleden werden voorstellen van Johnson geblokkeerd. Hij had toen onvoldoende stemmen om - zoals hij zo vaak had beloofd - in oktober de brexit door te voeren. Tijdens een toespraak zei Johnson liever 'dood in een greppel' te liggen dan de brexit weer uit te stellen.

Brexit werd toch uitgesteld, maar duidelijk is dat de premier van het Verenigd Koninkrijk nu niet in een greppel ligt. Met voldoende steun in het parlement kan er voor de wet gestemd worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal er dan op 31 januari 2020 een brexit met een deal plaatsvinden.

Wat gebeurt er na brexit? 

"Het moet wel heel raar lopen, wil de brexit eind januari niet rond zijn", zegt VK-correspondent Anne Saenen. "Johnson herhaalde zijn verkiezingsleus keer op keer in elke speech, elk televisieoptreden. Zijn prioriteit is nu de uittredingsdeal door het parlement loodsen. De volgende uitdaging wordt dan het onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie met de EU", besluit Saenen.

In principe loopt de transitieperiode, waarin bijna alle huidige afspraken hetzelfde blijven, op 31 december 2020 af. Dat betekent dat de Britten slechts 11 maanden hebben om tot een handelsakkoord te komen, of überhaupt tot een akkoord over de toekomstige relatie. Minister Michael Gove zei al dat de Britten niet van plan zijn om de transitieperiode te verlengen.

Einde aan onzekerheid?

Bij EU-landen zal opluchting overheersen, nu Johnson een duidelijke meerderheid krijgt, verwacht politiek verslaggever Fons Lambie bij de EU-top in Brussel. "De regeringsleiders van de EU-landen die blijven, zijn wel klaar met brexit en de voortslepende onzekerheid. De algemene stemming bij de EU-landen is: jammer dat de Britten gaan, maar goed dat de brexit-chaos voorbij is."

Maar de opluchting duurt maar een paar maanden, zo verwacht Lambie. "De transitieperiode duurt tot 31 december 2020. Maar 11 maanden is eigenlijk veel te krap om een alomvattende handelsdeal te sluiten, is de verwachting. Deze zomer wordt gekeken of de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie een beetje vlotten. Lukt 't niet, dan komt een verlenging van de transitieperiode weer op tafel."

Lees meer over
Boris JohnsonJeremy CorbynVerkiezingenBrexit