'Aan onrecht ontsnapt'

Gevallen Nissanbaas Ghosn ontvlucht Japan

·Aangepast:
© Behrouz Mehri / AFPGevallen Nissanbaas Ghosn ontvlucht Japan
RTL

Carlos Ghosn, de voormalige topman van de auto-alliantie tussen Nissan, Mitsubishi en Renault, heeft Japan verlaten en is in Libanon aangekomen. Hij werd in april op borgsom vrijgelaten, maar had huisarrest en mocht het land niet uit.

In een verklaring zegt Ghosn dat hij niet is gevlucht voor het rechtssysteem, maar dat hij aan onrecht is ontsnapt.

"Het Japanse rechtssysteem heeft mij basismensenrechten ontzegd. Het was een schaamteloze minachting voor de wettelijke verplichtingen die ze hebben", schrijft Ghosn. "Ik ben nu in Libanon en zal niet langer worden vastgehouden in het corrupte Japanse rechtssysteem. Ik kan eindelijk weer normaal communiceren met de media en kijk hiernaar uit."

Fraude

Ghosn zat al ruim een jaar vast in Japan op verdenking van fraude. Hij bracht vier maanden door in een cel, maar werd in april vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 500 miljoen yen (4,1 miljoen euro).

Hij was eerder ook al vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 1 miljard yen (8,2 miljoen euro). Daarna werd hij echter opnieuw gearresteerd. Zijn rechtszaak wordt verwacht volgend jaar april te beginnen.

Gevallen Nissanbaas Ghosn mag de cel uit voor 4,5 miljoen dollar
Lees ook

Gevallen Nissanbaas Ghosn mag de cel uit voor 4,5 miljoen dollar

Onduidelijke omstandigheden

Het is onduidelijk onder welke omstandigheden Ghosn, die onder streng toezicht stond van de Japanse justitie, Japan heeft verlaten.

Volgens het Libanese dagblad Al-Joumhouriya zou Ghosn met een privéjet naar Beiroet zijn gevlogen.

Grote held

Libanese talk-show host Ricardo Karam, een vriend van Ghosn, vertelde The Associated Press dat Ghosn gisterochtend in Libanon was gearriveerd. "Hij is thuis. Het is een groot avontuur", zei Karam. Hij ging niet verder in op het bericht.

De in Brazilië geboren Franse zakenman is van Libanese afkomst en groeide in Libanon op. Hij wordt in het land vereerd als een held. Ghosn spreekt vloeiend Arabisch en heeft een Libanees paspoort. Zijn vrouw, Carole Nahas, is ook van Libanese afkomst.

Complot

Er zijn vier aanklachten tegen Ghosn. Hij wordt er onder andere van verdacht Nissan-fondsen via omwegen naar zichzelf te hebben doorgesluisd.

Ghosn heeft alle aantijgingen ontkend. Hij zou het slachtoffer zijn van een samenzwering van andere topmensen in het bedrijf. Die vreesden voor hun baan omdat zij tegen nauwere samenwerking waren tussen Nissan en Renault. Ghosn was hier een voorstander van.

'Samenzweerder’ gevallen

Een van de topmensen die tegen Ghosn zou hebben samengezworen was voormalige bestuursvoorzitter Hiroto Saikawa. In september werd hij zelf gedwongen af te treden vanwege fraude. 

Saikawa verdiende 47 miljoen yen (385.000 euro) doordat hij te veel winst kreeg over zijn aandelen. In tegenstelling tot Ghosn werd Saikawa niet gearresteerd door de Japanse politie.

Daling winst

Het gaat niet goed met Nissan. Het bedrijf kampt met naar beneden duikelende inkomsten en maakte deze zomer bekend dat het tot 2020 wereldwijd 12.500 banen gaat schrappen.

In het kwartaal dat in september eindigde zag Nissan een daling van de winst van 70 procent. Het verwacht dit fiscaal jaar 5,4 procent minder auto's te produceren dan oorspronkelijk voorzien.

Carlos Ghosn werd onder deze voorwaarden vrijgelaten

  1. Moet in Tokio wonen.
  2. Kan niet naar het buitenland reizen en moet zijn paspoort afgeven aan zijn advocaat.
  3. Heeft toestemming van de rechtbank nodig om meer dan twee nachten te reizen.
  4. Moet bewakingscamera's installeren bij de ingangen van zijn woning.
  5. Geen toegang tot internet en e-mail.
  6. Kan alleen een computer gebruiken op het kantoor van zijn advocaat. De computer mag niet aangesloten zijn op internet.
  7. Verboden te communiceren met partijen die betrokken zijn bij de zaak.
  8. Heeft toestemming van de rechtbank nodig om een bestuursvergadering van Nissan bij te wonen.
  9. Verboden contact op te nemen met Nissan-managers.
  10. Heeft toestemming van de rechtbank nodig om zijn vrouw te ontmoeten of te spreken.
Lees meer over
Carlos GhosnNissanMitsubishiRenaultJapanLibanon

Laatste video's van RTL Nieuws

In beeld: Trump en Ramaphosa clashen over vermeende 'witte genocide'
Ontmoeting

In beeld: Trump en Ramaphosa clashen over vermeende 'witte genocide'