Buitenland

Koninklijke handtekening staat onder brexitwet, nu de EU nog

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKoninklijke handtekening staat onder brexitwet, nu de EU nog
RTL

Meer dan 1300 dagen na het brexitreferendum wordt er vandaag een koninklijke handtekening gezet onder de wetgeving die zorgt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Hierna volgt nog een serie formaliteiten die zullen leiden tot de uittreding van het VK op 31 januari.

Koningin Elizabeth geeft vandaag de benodigde 'koninklijke instemming'. Daarmee wordt de brexit opgenomen in de wet. Gisteren werden de allerlaatste voorgestelde wetswijzigingen verworpen door het Lagerhuis. Daarmee kwam het allerlaatste oordeel van het Britse parlement: er werd ingestemd met de wet.

Formaliteiten

De handtekening van de koningin die vandaag wordt gezet, is slechts een formaliteit. De deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie is officieel geratificeerd door de Britten.

Boris Johnson zet zelf ook nog een handtekening onder de scheidingsovereenkomst. Naar verwachting ondertekenen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel de overeenkomst op vrijdag.

Boris Johnson haalt eerdere compromissen nu uit brexitwet
Lees ook

Boris Johnson haalt eerdere compromissen nu uit brexitwet

Handtekeningen

Het Europees Parlement moet de brexitovereenkomst komende woensdag nog goedkeuren. Het hele Europees Parlement stemt erover, maar veel verrassends wordt er niet verwacht van die stemming. Ook deze stemming is een formaliteit.

Na dat hele proces tekenen vertegenwoordigers van alle EU-landen een 'instrument van ratificatie', dat in Brussel wordt ingediend. Daarmee wordt de brexit officieel. Stipt om 12 uur 's nachts Nederlandse tijd op 31 januari hoort het Verenigd Koninkrijk dan niet meer bij de Europese Unie.

Brexit feit, nu onderhandelen

Brexit is dan een feit, maar er start ook meteen een overgangsperiode die duurt tot 31 december 2020. In die overgangsperiode, waarin de huidige afspraken worden gehandhaafd, wordt er onderhandeld over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Die onderhandelingen beginnen als het goed is op 1 maart 2020. De 27 lidstaten van de EU moeten de Europese Commissie voor die tijd toestemming geven om te onderhandelen met het VK.

Volgende deadline in juni

Een volgende deadline staat gepland in juni 2020. Dan wordt er een top georganiseerd waarop de 27 EU-landen en de Britten kijken hoe ver ze zijn, en of een handelsovereenkomst tegen het einde van het jaar haalbaar wordt geacht. Dit is ook het moment waarop een verlenging van de transitieperiode moet worden aangevraagd.

Eind november moet een handelsakkoord uitonderhandeld, gecontroleerd en vertaald worden aangeboden aan het Europees Parlement, als de Britten en de EU de onderhandeling dit jaar nog willen afronden.

Als dat niet gebeurt en de onderhandelingsperiode wordt ook niet verlengd, dreigt er opnieuw een scenario waarbij van de een op de andere dag importheffingen gaan gelden en er geen afspraken zijn over wat er wel en niet op de markt mag worden gebracht.

Lees meer over
Koningin Elizabeth IIBoris JohnsonCharles MichelUrsula von der LeyenEuropese CommissieEuropese UnieBrexit