Zij overleefden het coronavirus: 'Blij dat ik weer buiten ben'
Hoewel het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus nog altijd toeneemt, zijn er ook steeds meer mensen die van het virus zijn genezen. Drie mensen, die allemaal in het Chinese Wuhan verbleven, vertellen hoe ze erachter kwamen dat ze waren besmet – en wat ze daarna hebben meegemaakt.
De 27-jarige Xiao Yao was aan het reizen door de Chinese provincie Hubei, toen hij het plotseling heel warm kreeg. Hij was op dat moment vlak bij Wuhan, de stad die wordt gezien als de oorsprong van het virus. Xiao raakte onmiddellijk in paniek, vertelt hij tegen het Franse persbureau AFP.
"Ik was bang dat ik het virus had, maar ik wilde niet naar het ziekenhuis. Als ik daarnaartoe zou gaan, was ik bang helemaal besmet te raken." Xiao ging zelf in quarantaine in een hotel, maar kreeg steeds meer last van een ernstige hoest. Toen ook in het hotel het virus zich verspreidde, ging hij toch naar het ziekenhuis.
Barre omstandigheden
In het ziekenhuis kreeg Xiao de bevestiging van wat hij al vermoedde: hij was besmet. Twintig dagen lang lag hij er samen met iemand op de kamer: Mogelijkheden om te baden waren er niet.
Toch wist Xiao, die buiten Wuhan werd opgenomen, dat het in de stad zelf nog veel erger was. "Ik heb vrienden in Wuhan die enorm veel moeite moesten doen om überhaupt een ziekenhuisbed te kunnen krijgen, dus ik mag zeker niet klagen."
Woensdag hoorde Xiao dat hij was genezen. Nu verblijft hij nog tijdelijk in quarantaine. Daarna wil hij zijn bloed doneren voor de experimentele behandeling van andere besmette patiënten.
Als enige besmet
De Belg Philip Soubry (54) verbleef ook in Wuhan, tot hij samen met acht andere landgenoten naar België werd gerepatrieerd. Allemaal werden ze uitvoerig getest, maar Philip was de enige die het virus onder de leden had. Meteen werd hij in strikte quarantaine geplaatst in een militair ziekenhuis in Brussel.
Toch maakte hij zich geen zorgen. Philip voelde zich gezond, maar moest in het ziekenhuis blijven tot het virus volledig uit zijn lichaam was verdwenen. Vooral de eenzaamheid vond hij lastig. Artsen en verpleegkundigen droegen speciale pakken en de ruimte rond zijn bed was volledig geïsoleerd.
Nu Philip genezen is verklaard, is hij vooral blij eindelijk weer buiten te kunnen zijn. Volgens zijn artsen is hij nu de 'veiligste persoon van België'.
'Ik dacht dat ik doodging'
Bij de 21-jarige Tiger, die in Wuhan studeert, begonnen de klachten bij zijn eetlust. Nauwelijks kon hij nog iets naar binnen krijgen. Toen hij koorts kreeg en steeds erger ging hoesten, wist hij hoe laat het was.
Al snel ging het van kwaad tot erger. "De koorts werd hoger en ik had door mijn hele lichaam pijn", vertelt Tiger aan persbureau Bloomberg. In eerste instantie gaven de artsen hem medicijnen mee en moest hij thuis in quarantaine.
'Artsen offeren zichzelf op'
Vier dagen later moest hij terugkomen, maar opnieuw vonden de artsen dat hij niet ziek genoeg was om ook in het ziekenhuis te blijven. Pas toen hij zich naar eigen zeggen 'dood hoestte', werd hij in het ziekenhuis opgenomen.
Met een medicijn dat ook wordt gebruikt voor de bestrijding van het HIV-virus slaagden de doktoren erin zijn koorts af te zwakken. Hoewel hij twee keer werd weggestuurd, is hij vol lof over de medici. "Zij blijven mensen helpen, hoewel ze vaak denken dat ze zelf door hen besmet zijn."