Britse rekenkamer

Brexit heeft de Britten tot nu toe al 5 miljard euro gekost

Door Anne Saenen··Aangepast:
© ANPBrexit heeft de Britten tot nu toe al 5 miljard euro gekost
RTL

Op 31 januari van dit jaar verliet Groot-Brittannië de Europese Unie. Tussen het brexitreferendum en de daadwerkelijke brexit zat drie en een half jaar; een periode die de Britten een hoop geld heeft gekost. Volgens de Britse rekenkamer meer dan 5 miljard euro.

Die 5 miljard euro (omgerekend 4,4 miljard pond) is uitgegeven sinds 23 juni 2016, de dag van het referendum. Aan personeelskosten ging in bijvoorbeeld 2,1 miljard euro op, 1,7 miljard euro ging naar de installatie van nieuwe (digitale) systemen en infrastructuur en 333 miljoen euro ging naar externe consultants.

Get ready for Brexit

Maar er zijn nog veel meer kostenposten. Zo zijn bedrijven die verlies leden door de Brexit gecompenseerd en is er een kleine 58 miljoen euro gepompt in de Get ready for brexit-campagne, schrijft de BBC.

Groot-Brittannië gaf 50 miljoen pond uit aan de 'Get Ready for Brexit' campagne.© EPA.
Groot-Brittannië gaf 50 miljoen pond uit aan de 'Get Ready for Brexit' campagne.

Meg Hillier, voorzitter van de parlementaire commissie voor overheidsfinanciën en lid van oppositiepartij Labour, vindt dat er eerder te weinig transparantie is geboden over waaraan geld is besteed. "De bevolking is in het ongewisse gelaten over de kosten."

Overstromingen en coronavirus

Lid van de Liberal Democrats, Alistair Carmichael, is ook kritisch. "Terwijl delen van Groot-Brittannië overstromen en het coronavirus zich steeds
verder verspreidt, is de regering bezig met uitgaven voor brexit." Het is de verwachting dat in overgangsjaar 2020 de kosten van brexit nog veel verder zullen oplopen.

De Britse rekenkamer benadrukt dat het bedrag om een minimale schatting gaat, omdat de betrokken ministeries maar een beperkt aantal gegevens vrijgeven.

Pessimisten

Volgens correspondent Anne Saenen is de tegenstelling tussen voor- en tegenstanders van brexit opnieuw goed merkbaar. Volgens Saenen weten de voorstanders heus wel dat een brexit geld zou kosten. 

De brexiteers, zoals de voorstanders ook wel worden genoemd, waren erop voorbereid dat er eerst een verlies zou zijn voordat de 'gouden eeuw van de brexit' zou aanbreken. Volgens hen zijn de tegenstanders van brexit pessimisten. 

Geen rampscenario

Een voorbeeld daarvan is Mark Carney, baas van de Engelse Centrale Bank tijdens het referendum. Hij was een tegenstander van de brexit en schetste de Britten rampscenario's voor als het land de Europese Unie zouden verlaten. "Dat is allemaal niet gebeurd. De economie is niet volledig ingestort", zegt Saenen.
 

Mark Carney van de Engelse Centrale Bank, dacht dat de economie na Brexit zou instorten.© AFP.
Mark Carney van de Engelse Centrale Bank, dacht dat de economie na Brexit zou instorten.

Toch voelen de meeste Britten de brexit in hun portemonnee. "De boodschappen zijn duurder geworden en het pond staat nog steeds laag", zegt Saenen. "Het is nooit meer geworden zoals voor het referendum. Wel is door de stand van het pond het aantal toeristen enorm gegroeid en is producten verkopen aan de Europese Unie een stuk aantrekkelijker geworden."

Jaren is gevreesd en gewaarschuwd voor de economische consequenties van dee Brexit. En nu is het zo ver.
Lees meer over
BrexitGroot-Brittannië