Lockdown New York?

Besmettingen in elke staat: ook VS nu in de greep van het coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Besmettingen in elke staat: ook VS nu in de greep van het coronavirus
RTL

Met meer dan 6000 besmettingen heeft het coronavirus nu ook in de Verenigde Staten vaste voet aan de grond gekregen. West Virginia is de laatste van alle 50 staten waar een besmetting is opgetreden. De grootste brandhaard is de dichtstbevolkte stad van het land: New York.

Het is glashelder dat ook de Verenigde Staten niet immuun zijn voor het coronavirus. Mede dankzij een inreisverbod vanuit China heeft het iets langer geduurd voordat het virus in Amerika toesloeg. Toch gaat het nu hard. In een aantal staten zijn alle scholen en horeca gesloten. In het gebied rondom San Francisco is een 'shelter-in-place' afgekondigd, een soort lockdown vergelijkbaar met Italië. Ook de stad New York overweegt deze week een lockdown in te voeren. 

Broadway en Times Square leeg

Beroemde straten in de stad zijn nagenoeg leeg. Alle theaters op Broadway zijn gesloten en Times Square trekt nauwelijks nog bezoekers. In de metropool zijn bijna duizend mensen besmet geraakt. Ook op Wall Street heerst paniek. De belangrijkste beurs van Amerika, de Dow Jones, is de afgelopen weken met zo'n 30 procent gedaald. Experts zijn ervan overtuigd dat het land een financiële crisis tegemoet treedt. 

Wall Street weer hard omlaag na opleving, verlies AEX gedempt
Lees ook

Wall Street weer hard omlaag na opleving, verlies AEX gedempt

Landelijk zijn er nog geen restricties aangekondigd. Dat komt doordat de situatie van staat tot staat verschilt. Waar in de staat New York meer dan 1300 besmettingen zijn vastgesteld, zijn er in vijf andere staten minder dan tien mensen geïnfecteerd. President Trump heeft wel gewaarschuwd dat met name millennials niet met meer dan tien mensen bijeen moeten komen. Maar het blijft bij een verzoek, geen verplichting.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Een cheque van 1000 dollar

President Trump heeft wekenlang volgehouden dat het land de coronacrisis onder controle heeft. Hij noemde de uitbraak 'vergelijkbaar met het griepseizoen' en zei dat het virus tegen april weg zou zijn. Maar sinds een week ziet ook Trump de ernst van de situatie in. Het congres is een wet aan het doorvoeren waardoor er bijna een biljoen vrijkomt in noodfondsen. Het Witte Huis overweegt om een geldbedrag van ten minste 1000 dollar te doneren aan alle Amerikanen, in de vorm van een cheque.

Lunchpakketten

Zo'n cheque kan voor veel gezinnen goed van pas komen. Ongeveer 40 miljoen Amerikanen leven onder de armoedegrens. In New York zijn honderdduizenden kinderen afhankelijk van lunchpakketten op school. Omdat alle scholen daar dicht zijn, is het voor sommige ouders op dit moment lastig drie keer per dag een maaltijd op tafel te zetten.

Ook in de zorg moet iets gebeuren. Veel ziekenhuizen vrezen een tekort aan bedden in de nabije toekomst. En er wordt gehamerd op het beschermen van de oudere bevolking. De meeste verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoek. Ook in de VS zijn er verhalen van naasten die geen afscheid kunnen nemen van een stervend familielid, omdat die in quarantaine zit.

Ook nog verkiezingen

Te midden van alle gekte zou je haast vergeten dat er op dit moment ook verkiezingen worden gehouden in Amerika. In de voorverkiezingen strijden Democraten Joe Biden en Bernie Sanders om het op te mogen nemen tegen Trump. Nadat Joe Biden gisteren alle staten won waar op dat moment voorverkiezingen werden gehouden, lijkt hij de gedoodverfde winnaar. Beide kandidaten voeren nu campagne vanuit huis. Ze zijn allebei ver over de zeventig en lopen daarmee een verhoogd risico, net als president Trump (73). 

Als maar voldoende mensen een virus onder de leden hebben gehad, ontstaat vanzelf groepsimmuniteit. Maar wat is dat, en hoe komt het zover?
Lees meer over
Donald TrumpNew York CityVerenigde Staten