Bij de apotheek

Miljoenen sneltests voor Britten om corona op te sporen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPMiljoenen sneltests voor Britten om corona op te sporen
RTL

Met een prik in de vingers, zoals een diabetespatiënt zijn suikerspiegel controleert, zo moeten miljoenen Britten snel getest kunnen worden op het coronavirus. De Britse regering zegt miljoenen van deze sneltests te hebben besteld. Ze zouden al op zeer korte termijn voor het grote publiek beschikbaar zijn.

Het zou een 'gamechanger' moeten worden in de strijd tegen het coronavirus. De test toont aan of zich antistoffen in het lichaam bevinden. Als dat het geval is, zou dat betekenen dat mensen weer aan het werk kunnen.

Niet besmettelijk meer

In principe word je na een virusinfectie dankzij de antistoffen niet nog een keer ziek. Ook kun je, als je weer helemaal beter bent, anderen niet meer besmetten. Al benadrukt het RIVM dat we nog lang niet alles weten van het huidige coronavirus.

De Britten zeggen inmiddels 3,5 miljoen tests te hebben besteld en ook vandaag is er een nieuwe order geplaatst. In een laboratorium in Oxford wordt op dit moment bekeken of ze voldoen aan de eisen. Aan het eind van de week moet er meer duidelijkheid zijn.

Apotheek

De test zou bijvoorbeeld bij een apotheek uitgevoerd kunnen worden. De sneltest is bedoeld voor het grote publiek en zou gratis of tegen kostprijs beschikbaar moeten komen.

Nee, in Italië (of Nederland) is geen dodelijker coronavirus actief
Lees ook

Nee, in Italië (of Nederland) is geen dodelijker coronavirus actief

Hoe is de situatie in Engeland?

  • Maandagavond kondigde premier Boris Johnson, na eerdere maatregelen, een lockdown af. Winkels zijn dicht. Alleen voor boodschappen of om medische redenen mag je naar buiten. Uitzonderingen zijn er voor mensen met cruciale beroepen die naar hun werk moeten.
  • De politie kan flinke boetes uitdelen voor wie zich niet aan de regels houdt. Correspondent Anne Saenen merkt dat mensen de maatregelen nu serieus beginnen te nemen. "De trein die ik neem om naar werk te gaan, is een stuk rustiger. Normaal zitten we als sardientjes in een blik."
  • Waar Nederland werkgevers en zzp'ers bijstaat met een groot pakket aan maatregelen, is dat in Groot-Brittannië anders. Het is volgens Saenen de reden waarom mensen zo lang nog naar hun werk bleven gaan.
  • Als je in geldnood komt, kun je de overheid om een bijdrage vragen, maar die ligt op zo'n 350 euro per maand. "Daar kun je niet van rondkomen, zeker niet in een stad als Londen, waar mensen economisch op het randje leven", zegt Saenen. Nu, met de lockdown, vrezen veel Britten voor het verlies van hun baan.
  • Het aantal besmettingen en doden blijft stijgen. Het dodental staat op 422, er zijn 8077 besmettingen (cijfers van 24 maart).
  • De NHS, de Britse gezondheidsdienst, meldt geen overbelasting van de ic-capaciteit. Toch zijn er grote zorgen of dat zo blijft. "Mensen houden hun hart vast", vertelt Saenen. "Het gezondheidsstelsel kraakt en piept normaal al aan alle kanten." Over drie weken wordt de piek verwacht.
  • Goed nieuws is dat in 24 uur tijd ruim 400.000 Britten zich hebben opgegeven als vrijwilliger om de NHS te ondersteunen.
Een arts in een Italiaans ziekenhuis spreekt haar patiënten toe met behulp van een megafoon. "Heel Italië denkt aan jullie", zegt ze. Vervolgens laat ze het Italiaanse volkslied horen en zingt ze samen met haar collega's mee.
Lees meer over
CoronavirusGezondheidszorgGroot-Brittannië