Duizenden besmettingen, 200 doden: president Brazilië matigt toon over corona

De Braziliaanse president Bolsonaro vergeleek het coronavirus vorige week nog met 'een griepje'. Maar gisteravond sprak hij in een televisietoespraak opeens over 'het redden van levens' en 'de grootste uitdaging van onze generatie'. Het was voor het eerst dat Bolsonaro een meer gematigde toon aansloeg, zegt correspondent Sandra Korstjens.
Nieuwe maatregelen kondigde Bolsonaro niet aan. En zijn belangrijkste boodschap bleef recht overeind staan: "Het effect van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden mag niet erger zijn dan de ziekte zelf." De president wees erop dat de bestaande maatregelen op 'een rationele, verantwoordelijke en gecoördineerde manier moeten worden uitgevoerd'.
'We gaan allemaal een keer dood'
Bolsonaro benadrukte dat de zwakkeren van de samenleving niet vergeten mogen worden. "Mijn zorg is altijd het redden van levens geweest", aldus de president. "Zowel van degenen die we verliezen door de pandemie, als van degenen die worden getroffen door werkloosheid, geweld en honger." Twee dagen eerder zei hij nog: "We moeten het virus aanpakken. Maar dat moeten we doen als een man verdomme, niet als een jochie. We moeten realistisch blijven. We gaan allemaal een keer dood."
Het Braziliaanse congres stemde vandaag in met financiële steun aan werkers in de informele sector. Zij zullen drie maanden lang een uitkering van ruim honderd euro per maand ontvangen. Opvallend is dat dat bedrag drie keer hoger is als de uitkering die de federale regering oorspronkelijk had voorgesteld. President Bolsonaro moet de maatregel nog goedkeuren.
Sociale isolatie niet wenselijk
Het begrip 'sociale isolatie' nam Bolsonaro tijdens zijn toespraak niet in de mond. Terwijl juist daar veel om te doen was de afgelopen week. De president bleef tot gisteravond stug volhouden dat sociale isolatie van de gehele bevolking niet wenselijk is. De Brazilianen moesten maar gewoon weer aan het werk, terug naar het normale leven. Anders zou de economie veel te veel schade oplopen.
Om zijn woorden kracht bij te zetten, ging de president afgelopen zondag de straat op in de hoofdstad Brasilia. Hij sprak met een straatverkoper en met personeel van een winkel. Ook stond hij toe dat aanhangers selfies met hem maakten. De video's van die bezoekjes werden door Twitter van zijn account verwijderd, omdat ze mensen in gevaar konden brengen.
Maar met zijn oproep aan de Brazilianen om weer aan het werk te gaan, wist Bolsonaro zich politiek steeds verder te isoleren. Onder meer de vicepresident, de minister van economische zaken en de minister van justitie schaarden zich achter minister van Volksgezondheid. Die zei meerdere malen dat sociale isolatie van de gehele bevolking het officiële advies bleef.
Psychiatrisch probleem
Ook ligt de president overhoop met de gouverneurs van de deelstaten die onder meer scholen, restaurants en winkels hebben gesloten. Volgens Bolsonaro maken zij de economie kapot. Hij beschuldigde de gouverneur van de deelstaat São Paulo, João Doria, er zelfs van het aantal coronadoden te overdrijven. São Paulo is het epicentrum van de uitbraak in Brazilië, met tot nu toe 136 doden. Doria noemde de beschuldiging belachelijk en zei in een reactie: "Hij is mentaal niet in orde. Het is iemand die een psychiatrisch probleem heeft."
Het is nu de vraag of Bolsonaro's meer gematigde toon de relatie met de gouverneurs en zijn eigen regering gaat verbeteren. Voor veel Brazilianen komt het in ieder geval te laat. Tijdens zijn toespraak sloegen boze demonstranten in veel grote steden opnieuw op potten en pannen. Voor- en tegenstanders van de president voerden op sommige plekken verhitte discussies vanaf hun balkons.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Gisteren kwamen er in heel Brazilië ruim duizend bevestigde besmettingen bij. In totaal zijn er in het land nu 5812 mensen positief getest op het coronavirus. Zeker 202 mensen zijn aan de gevolgen overleden.