'Kind als proefkonijn'

Denemarken opent scholen, maar niet iedereen is daar blij mee

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPDenemarken opent scholen, maar niet iedereen is daar blij mee
RTL

In Denemarken mogen de scholen en kinderdagverblijven sinds vandaag weer open. Veel kinderen en ouders zijn opgelucht, maar niet iedereen is blij. Sommige ouders vinden dat hun kinderen nu als proefkonijn worden gebruikt.

Kinderen tot 11 jaar oud mogen in Denemarken weer naar school. De stap is genomen op advies van de Deense gezondheidsdiensten. Premier Mette Frederiksen zei dat daardoor ouders weer aan het werk kunnen en dat daardoor 'de economie weer op gang kan komen'.

Geen proefkonijn  

Maar heel wat Deense ouders maken zich zorgen. De Facebookgroep 'Mijn kind is geen proefkonijn' heeft inmiddels meer dan 40.000 leden. Oprichtster Sandra Anderson beschrijft het gevoel van veel ouders: "Ze denken: waarom zou mijn kind als eerste naar buiten moeten?" Duizenden kinderen werden vandaag thuis gehouden door hun ouders. 

Een maand geleden sloten de scholen in Nederland. Vervolgens moesten leraren en schoolleiders op zoek naar manieren om op afstand les te kunnen blijven geven.

Ook Esme Emma Sutcu, eigenaar van een groot online Deens moedernetwerk, begrijpt de ouders wel. "Ze hebben nu het gevoel dat ze hun kinderen naar het front moeten sturen."

Veilig voelen

Premier Frederiksen zei vandaag begrip te hebben voor deze ouders. "We moeten er nu voor zorgen dat het ook weer veilig voelt voor deze ouders. De scholen doen daarvoor alles wat ze kunnen."

Scholen in Denemarken gaan weer open: zo ziet dat eruit
Lees ook

Scholen in Denemarken gaan weer open: zo ziet dat eruit

Denemarken was een van de eerste landen in Europa waar het openbare leven werd stilgelegd na de uitbraak van het coronavirus. Het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers van het coronavirus in het land is veel lager dan in Nederland: voor zover bekend overleden er 'slechts' 299 Denen aan de gevolgen van Covid-19. 

Europa kijkt toe

Vanuit de rest van Europa wordt met veel belangstelling gekeken naar wat de gevolgen zullen zijn van het weer openen van de scholen in Denemarken. Volgens een onderzoeker aan de universiteit van Aarhus blijkt uit de gegevens tot nu toe dat kinderen geen grote rol spelen bij de verspreiding van het virus.

Hij wijst onder meer naar de situatie in buurland Zweden, waar de scholen de afgelopen maand gewoon open zijn gebleven en waar het aantal besmettingen ook binnen de perken is gebleven.

Bovendien is al langer bekend dat kinderen zelf nauwelijks ziek worden van het virus. In de scholen zijn ook maatregelen genomen: zo is onder meer het aantal kinderen per klas fors verminderd en moeten de kinderen vaak hun handen wassen.