Buitenland

Duitsland verbiedt omstreden therapie voor 'homogenezing', Nederlands verbod in de ijskast

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPDuitsland verbiedt omstreden therapie voor 'homogenezing', Nederlands verbod in de ijskast
RTL

Het Duitse parlement heeft ingestemd met een wet die het verbiedt om minderjarigen nog langer therapie aan te bieden voor zogenaamde homogenezingen. In Nederland wordt al een jaar gepleit voor zo'n wet, maar daar is voorlopig nog geen zicht op.

Het gaat om dubieuze 'conversiebehandelingen' waarvan de aanbieders ten onrechte beweren dat ze mensen van homoseksualiteit zouden 'genezen'. 

Duizend per jaar

Van dit soort behandelmethoden is aangetoond dat ze depressies en zelfmoordgedachten kunnen veroorzaken. Nog altijd krijgen ongeveer duizend Duitsers per jaar deze behandeling, schat de Magnus Hirschfeld Foundation, die strijdt tegen homodiscriminatie.  

In Duitsland krijgen overtreders van de wet een celstraf van maximaal een jaar. Voor het aanbieden, bemiddelen of adverteren van de behandelingen krijg je een boete die oploopt tot 30.000 euro, blijkt uit de nieuwe wet, die nog wel moet worden goedgekeurd door de Duitse Eerste Kamer.

Boeken homogenezing in Nederland te koop: 'Dit is schadelijk en moet stoppen'
Lees ook

Boeken homogenezing in Nederland te koop: 'Dit is schadelijk en moet stoppen'

Kritiek

Volgens critici gaat het verbod niet ver genoeg. De wet geldt namelijk alleen voor mensen tot 18 jaar en niet voor 'volwassenen die zelfstandig kunnen handelen'. Sommige oppositiepartijen pleitten eerder voor een leeftijdsgrens van 26 of 27 jaar.

Daarnaast vindt onder meer de LSVD, een Duitse burgerrechtenorganisatie voor homo's en lesbiennes, dat ook de ouders of voogden verantwoordelijk gehouden moet worden voor dit soort pogingen tot 'heropvoeding'.

Ook in Nederland

'Homogenezing' komt ook in Nederland voor. Vorig jaar mei pleitten de VVD, D66, PvdA en GroenLinks gezamenlijk voor een verbod, dat nog altijd op zich laat wachten.

Dat komt omdat het kabinet eerst wil onderzoeken hoe groot het probleem in Nederland is en of er wel een speciale wet voor nodig is. "Als een therapie wordt aangeboden onder het mom van homogenezing is er vaak al sprake van misleiding en is er heel vaak sprake van strafbaarheid op die grond", zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) hier eind januari over in de Tweede Kamer.

Een rapport over mogelijk beleid tegen homogenezingstherapie zou 'rond juli 2020' verschijnen. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het echter stil, al liet VVD-Kamerlid Zohair El Yassini begin maart in het programma Goedemorgen Nederland nog wel weten dat de VVD achter de schermen werkt aan een initiatiefwet.

Lees meer over
Buitenlandse politiekHomoseksualiteitAlternatieve geneeskundeWetgevingPolitiek