Nieuwe burgercode

China wil scheidingen voorkomen: koppels moeten een maand 'afkoelen'

·Aangepast:
China wil scheidingen voorkomen: koppels moeten een maand 'afkoelen'
RTL

China gaat proberen het hoge aantal echtscheidingen in het land terug te dringen. Vanaf nu geldt dat koppels, nadat ze een scheiding hebben aangevraagd, dertig dagen moeten wachten voordat hun scheidingsverzoek wordt verwerkt. Het land hoopt dat in deze 'afkoelperiode' stelletjes weer naar elkaar toegroeien, maar veel Chinezen zijn niet te spreken over het plan.

'Nu heb je niet eens de vrijheid meer om te scheiden'. Het is de meest gehoorde klacht in een oproep tegen de wet, die in China al meer dan dertig miljoen keer is bekeken. Veel Chinezen vinden dat de overheid zich helemaal niet mag bemoeien met hun relaties. 

Nadat in 2003 de huwelijkswetten in het land werden versoepeld, is het aantal scheidingen in China per jaar fors gestegen. Terwijl in 2003 'slechts' 1,3 miljoen koppels een scheiding aanvroegen, was dat aantal vorig jaar ruim 4 miljoen. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Zorgen

De wet geldt alleen als beide partners een scheiding willen aanvragen. Als een van beide partners wil scheiden vanwege huiselijke geweld gaat de afkoelperiode niet door. Maar veel mensen maken zich zorgen dat de dertig dagen alsnog vaak zullen gelden, omdat een rechter vaak moeilijk huiselijk geweld kan aantonen. 

Het geweld is in China een van de belangrijkste oorzaken om een scheiding aan te vragen. Nu de huwelijkswetten worden aangescherpt, zijn er zorgen dat partners in die dertig dagen extra kwetsbaar zullen zijn. 

 

In de Chinese provincie Qingdao is er zelfs een speciaal trouw-seizoen© ANP
In de Chinese provincie Qingdao is er zelfs een speciaal trouw-seizoen

'Vrijheid blijft'

Toch benadrukt China dat het voor koppels altijd mogelijk zal blijven om te scheiden. Het land zegt deze maatregelen in te voeren om te voorkomen dat mensen uit een vlaag van woede uit elkaar besluiten te gaan. Juist voor hen zou de afkoelperiode een periode van inzicht moeten worden. 

Niet de eerste poging

Het is niet de eerste dat de Chinese overheid zich actief probeert te bemoeien met de relatiestatus van haar inwoners. In 2018 moesten koppels in de provincie Jiangsu eerst een test invullen, voordat ze hun scheiding aanvroegen. 

Ze moesten vragen beantwoorden als: 'Wat is het lievelingseten van je partner? en 'Wat is de beste herinnering die jullie samen hebben'. Als uit de test bleek dat ze boven een bepaalde score zaten, werd geadviseerd om toch te kijken of het huwelijk niet kon worden gered. 

Lees meer over
HuwelijkEchtscheidingChina